Tijdens een bijeenkomst van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling in Rabat heeft Abdelilah Benkirane uitgehaald naar seculiere Marokkanen en hun ideeën.

Benkirane zei in Rabat dat ‘degenen die Marokko willen omzetten in een seculiere staat, door te pleiten voor het homohuwelijk en andere zaken, de ontwikkeling van het koninkrijk in gevaar brengt’. ‘Marokko is een islamitische staat en dat zal zo blijven. Degenen die een seculiere staat van Marokko willen maken zijn verkeerd bezig omdat het land in gevaar is zodra Marokkanen dingen zien die in strijd zijn met hun normen en waarden’, gaat Benkirane verder.
Hij wees erop dat Marokko een stabiel land is en als model geldt voor andere Arabische landen. Dat wil hij graag zo houden. ‘Marokko is in staat om de vrijheid en stabiliteit te garanderen binnen de vastgestelde grenzen. Het model geniet veel aandacht in de Arabische wereld en heeft naar aanleiding daarvan veel belangstelling opgewekt.’

Benkirane kreeg ook vragen over homoseksualiteit in Marokko. Daarover zei hij dat de staat niet in mag grijpen in hun privéleven maar dat het homohuwelijk voor hun uit beeld blijft. Hij ziet homoseksualiteit in Marokko als een fenomeen dat net als in andere landen meer en meer opduikt. Daar waar het homohuwelijk in Europa geaccepteerd is, hoeft men in Marokko er niet aan te denken.

‘Het is niet in het belang van het individu, het gezin en past niet binnen onze religie’, was Benkirane duidelijk. Seksuele activiteiten tussen mensen van hetzelfde geslacht in Marokko blijft dus gewoon strafbaar.