AmazighTimes: door Naima El Bezaz

De jongeren van Noord-Afrika zijn hun leiders zat. In Tunesië is de president gevlucht. In Egypte is hij eraf gewipt. In Libië is Kaddafi door zijn eigen onderdanen begrijpelijk vermoord. En Marokko dan? Daar gaat het wat langzamer, maar de stoelendans is al begonnen. Er komen verkiezingen in november. Nieuwe parlementsleden. Een andere premier.

Hoewel, iemand zei eens: „Marokko is als een pan met soep. Hoe hard je er ook in roert, de balletjes blijven dezelfde. Of ze naar links of rechts gaan, de samenstelling en structuur veranderen niet.” Oké, de laatste jaren zijn er inderdaad meer hervormingen doorgevoerd. Meer rechten voor vrouwen bijvoorbeeld, maar natuurlijk wel volgens bepaalde voorwaarden. Zo mogen mannen nog steeds met vier vrouwen trouwen.

Er is meer persvrijheid gekomen. Maar wel met mate, want van de monarchie en natuurlijk de islam blijf je af. Het is voor Marokkanen nu ook makkelijker om te investeren in de diaspora. Vooral als je de juiste mensen kent en ze voldoende geld voor een kopje koffie toeschuift. Leve de corruptie!

Al met al gaat alles wel goed daar. Zolang je de spelregels maar kent en zolang je je daar strikt aan houdt. Ook de oneerlijke strafsystemen zijn inmiddels verleden tijd. Tenminste, er is niemand die daarover zou kunnen, willen, of durven getuigen.

Door de sociale media en door de voorbeelden in de broederlanden raken jongeren geïnspireerd. Ook zij willen gelijke rechten en kansen. Zij willen leven in een vrij land zonder onzichtbare tralies. Terecht. Het is toch van de zotte dat het nog mogelijk is om een land compleet met burgers te erven. Een persoonlijk poppenhuis. Maar niet getreurd. De poppenmeester heeft bepaald: er komen nieuwe verkiezingen.

Wees gerust. De soepballetjes blijven hetzelfde. De kruiden zijn weliswaar iets anders samengesteld, de smaakt wijkt niet af van het vorige recept. De jongeren van Marokko demonstreren daartegen. Elke dag hetzelfde gerecht komt ze de strot uit. Wat die betogers willen? Wat ik wil ? Een echte democratie, met een koning die lintjes knipt.

SP!TS