Israel heeft het in hoge mate aan Marokko te danken dat zij in 1967 de zes daagse oorlog op haar Arabische vijanden overwon, volgens de onthullingen van het voormalig hoofd van de militaire inlichtingendienst.

In 1965, droeg Koning Hassan ll opnames over aan Israel van een belangrijke vergadering tussen de Arabische leiders over of zij al dan niet voorbereid waren voor een oorlog tegen Israël.

Deze bijeenkomst maakt niet alleen duidelijk dat er meningsverschil bestond onder de Arabische gelederen- een verhitte discussie vond bijvoorbeeld plaats tussen de Egyptische president Gamal Abdel-Nasser en de Koning Hoessein van Jordanië— maar ook dat de Arabische staten slecht voorbereid bleken te zijn voor oorlog. Zo vertelde Majoor Generaal Shlomo Gazit aan het nieuwsblad Yedioth Ahronoth dit weekend.

Op basis van deze opnames, maar ook op basis van ander in de jaren voorafgaand aan de oorlog verzamelde veiligheids informatie, deed Israel in de morgen van 5 juni, 1967een preventieve aanval, door Egyptische luchthavens te bombarderen waarbij zij bijna alle Egyptische gevechtsvliegtuigen vernietigden.

Gedurende deze Oorlog, die op 10 juni eindigde, heeft Israel de Gaza strook veroverd en het Sinai Schiereiland van Egypte, de West Bank en Oost Jeruzalem van Jordanië en de Golan Hoogvlakte van Syrië.

Koning Hassan nam in het geheim de bijeenkomst van 1965 op omdat hij zijn gasten van de Arabische Liga niet vertrouwde, Aldus Yedioth.

gazit

Voormalig bestuurder van de Militaire inlichtingendienst, Majoor Generaal Shlomo Gazit. (YouTube screenshot)

Hij stond aanvankelijk een gemeenschappelijk team van Israëls binnenlandse en buitenlandse veiligheidsdiensten, the Shin Bet and the Mossad — een eenheid die bekend stond als  “The Birds” toe — om een hele verdieping van een luxe hotel in Casablanca, waar de conferentie gehouden zou worden, in bezit te nemen. Maar omdat hij vreesde dat deze agenten zouden opvallen bij de de Arabische gasten, kregen zij de opdracht om een dag voordat de conferentie zou beginnen het pand te verlaten.

Maar volgens Rafi Eitan — een Israëlisch politicus en voormalig veiligheidsofficier die samen met de Mossad legende Peter Zvi Malkin leiding gaf aan de “The Birds” — gaven de Marokkanen onmiddellijk na de conferentie ‘ons al de benodigde informatie en werd ons niets onthouden’ Het was niet duidelijk of Eitan direct met Yedioth sprak of dat hij dit commentaar in het verleden gaf.

Meir Amit, de toenmalige leider van de Mossad, beschreef de operatie in Marokko in een memo naar premier Levi Eshkol,’ als een van de kronen op het werk van Israëls veiligheidsdiensten’.

De Arabische leiders hadden in september 1965 samen met de leiding van hun veiligheidsdiensten een geheim overleg in het hotel in Casablanca om na te gaan of zij klaar waren voor een oorlog tegen Israel en zo ja of zij een dergelijk conflict moesten aangaan onder een gezamenlijk Arabisch commando.

F111212KG24

Rafi Eitan, voormalig senior Shin Bet and Mossad off icier (Kobi Gideon/Flash90)

Men was het eens dat men zich moest voorbereiden voor oorlog, aldus Yedioth Ahronoth, en de militaire leiders spraken openlijk over hun mogelijkheden.

De opnames van de discussie werden overhandigd aan de ‘ Research Department of Israel’s Military Intelligence Directorate’, waar zij in het Hebreeuws werden vertaald.

“ Deze opnames waren op het vlak van spionage een uitzonderlijke prestatie, dat duidelijk maakte, dat aan de ene kant de Arabische staten uit waren op een conflict waar wij ons op moesten voorbreiden. Aan de andere kant getuigde hun oeverloos gepraat over Arabische eenheid en een gezamenlijk front vormen tegen Israel, bepaald niet van unanimiteit onder hen”, gaf Gazit te kennen, die het onderzoeksinstituut indertijd leidde.

Dankzij deze opnames en op basis van andere bronnen, waren wij ervan op de hoogte  “hoe onvoorbereid zij waren voor oorlog’ vervolgde Gazit. “ Wij trokken de conclusie dat de Egyptische gepantserde legereenheid in een zielige staat verkeerde en niet voorbereid was op strijd”

Flickr Israel Defense Forces Life of Lt. Gen. Yitzhak Rabin 7th IDF Chief of Staff in photos 14

Gen. Uzi Narkiss (left), minister van defensie r Moshe Dayan en legerleider Yitzhak Rabin in de oude stad van Jeruzalem gedurende de zesdaagse oorlog (Ilan Bruner/Wikipedia)

De commandant van de IDF Armored Corps, indertijd, Majoor Generaal Israel Tal, “ was het overduidelijk niet met ons eens” vertelde Gazit, “door mee te delen dat de situatie niet zo ernstig kon zijn, Later zagen we wie gelijk had”.

De informatie gaf de top van Israëls leger het gevoel dat we de oorlog tegen Egypte gingen winnen. “Voorspellingen over ondergang en het gevoel van een dreigende nederlaag leefde onder de meerderheid van de Israëli’s en functionarissen buiten de gevestigde orde van het leger, maar wij waren overtuigd van onze kracht.”

Gazit  werd benoemd als hoofd van de Militaire Veiligheidsdienst nadat Israëls Veiligheidsdiensten er niet in geslaagd waren om te anticiperen op de aanvallen van Egypte en Syrië op Israel gedurende Yom Kippur, oktober 1973.