Africa Cup of Nations 2013. Marokko – Zuid-Afrika en Kaapverdië – Angola. Zondag begint de derde speelronde van de Africa Cup. De tweede speelronde was absoluut levendiger dan de eerste ronde, waarin het gelijke spelen regende. Dat belooft dus wat voor de laatste ronde in de groepsfase.

De tweede speelronde werd afgesloten met Ivoorkust tegen Tunesië. De in oranje shirts spelende Ivorianen zetten hun kandidatuur voor de titel kracht bij door te winnen met 3-0. Een aanlokkelijke uitslag, maar geen flitsend duel. Daarvoor konden de Tunesische voetballers niet genoeg druk uitoefenen. Coach Lamouchi van Ivoorkust had ook wel verwacht dat het geen pittige partij zou worden, want hij liet sterspelers Didier Drogba en Kolo Toure langs de kant. 

Ivoorkust speelde afwachtend maar wist toch nog 55% balbezit op te bouwen. Van de zes schoten op doel vlogen die van Gervinho, Toure en Ya Konan er in. De laatste twee goals vielen pas na de 87e minuut. Tunesië moet winnen van Togo om nog door te kunnen gaan.

Togo won met 2-0 van Algerije en ondanks die ruime marge was het kantje boord. Emmanuel Adebayor en Dove Wome scoorden namens Togo, terwijl vele Algerijnen verzuimden om de bal in het net te krijgen. Terwijl er wel meer kansen werden geschept door de Noord-Afrikanen. Dat was ook in de eerste speelronde tegen Tunesië het geval, zodat de tijd rijp lijkt om nieuwe spitsen op te leiden of op te sporen.

Een komisch moment vond plaats in de tweede helft, toen Guedioura met zijn rechterbeen verstrikt raakte in het doel van Togo. De doelpaal bezweek. Het duurde een kwartier voordat de blesurrebehandeling van de paal was voltooid.

Marokko – Zuid Afrika (18.00 uur)

De wedstrijden beginnen nu niet meer om 18.00 uur, maar om afspraken te voorkomen worden de duels in de derde speelronde per groep gelijktijdig gespeeld. 

Marokko kan nog groepswinnaar worden en zal dan van het gastland moeten winnen. Bondscoach Rachid Taoussi heeft via media verkondigd dat hij helemaal niet happy is met het spel van zijn mannen. Vooral Karim el Ahmadi moest het ontgelden. Ook Amrabat en Assaidi, beide met een verleden in de eredivisie, overtuigen nog niet. Het lijkt er op dat de laatste twee niet in de basis starten.

Kaapverdië – Angola (18.00 uur)

Beide landen hebben het niet meer in eigen hand of ze door mogen naar de kwartfinale. De Kaapverdische prestaties zijn voor een debutant helemaal niet slecht. Na twee gelijke spelen en de eerste goal op de Africa Cup ooit, kan het land, wat er zondag ook gebeurt, voortbouwen op deze editie. Angola zal een redelijk ruime winst nodig hebben om te overleven. De kans dat het gebeurt is klein, want er werd tot nu toe nog niet eenmaal gescoord.