Door: Noureddine Adherbal

Marokko heeft uit Frankrijk een schat van meer dan 43.000 archiefdocumenten opgehaald die de herinnering aan de Marokkaanse joden omhelzen.
De documenten werden ontvangen op grond van een overeenkomst die op donderdag in Rabat was ondertekend tussen de Marokkaanse Archievenstichting en Franse ambtenaren, meldde het Anadolu-agentschap.

Jamea Beida, president van de Marokkaanse Archievenstichting, zei dat “de overdracht van een archief van de nagedachtenis aan Marokkaanse Joden van het allergrootste belang is en het resultaat is van verzoeken die zijn gedaan sinds februari 2013.”

Beida voegde daaraan toe dat “de kwestie van de Marokkaanse joden altijd gevoelig is geweest”, eraan toevoegend dat “de documenten een leemte zullen helpen opvullen voor Marokkaanse onderzoekers.”

“Na de oprichting van Israël in 1948 was het joodse archief bijzonder gevoelig en koloniale staten, zoals Frankrijk of Spanje, of enkele Marokkaanse joden die besloten om te vertrekken naar Amerika, Europa of Israël namen de archiefdocumenten mee”, zei Beida.

Hij voegde eraan toe dat de verzoeken van de stichting om het archief van Marokkaanse joden te achterhalen deel uitmaken van de 2011-grondwetswijziging die het Hebreeuwse joodse erfgoed tot een integraal deel van de Marokkaanse afkomst en identiteit maakt.”

Jacques Frisch, een ambtenaar in het Franse diplomatieke archief, zei van zijn kant: “Het is goed dat Marokko zijn geschiedenis herdenkt en het archief verzamelt van Marokkaanse joden die de cultuur rijk is.”

Hij voegde eraan toe dat zijn werk een “verzet”is voor het behoud van de geschiedenis en cultuur van de Marokkaanse joden.

Het merendeel van de archiefstukken die Marokko heeft ontvangen dateren uit de late 19e eeuw en het midden van de 20e eeuw.

Dezelfde bron voegde eraan toe dat er geen officiële cijfers zijn over het aantal Joden in Marokko, maar sommige Joodse activisten beweren dat er maximaal 4000 Joden in het land wonen.