Marokko maakt in toenemende mate gebruik van detentie om politieke dissidenten op sociale media te stoppen, zei een commissie van lokale rechtenactivisten donderdag met een arrestatiegolf en processen in de afgelopen maanden.

Rechtbanken hebben een dozijn personen tot gevangenisstraffen van maximaal vier jaar veroordeeld op beschuldiging van beledigende constitutionele instellingen of ambtenaren en het aanzetten tot protesten, zei het in een verklaring.

Gearresteerde mensen zijn journalisten, activisten, een rapster en twee middelbare scholieren, zei de commissie.

“Processen zijn wraakzuchtig en gebruiken de rechterlijke macht om politieke scores te regelen met critici en tegenstanders die gedurfde meningen hebben geuit om aspecten van corruptie aan het licht te brengen,” zei de verklaring.

De commissie werd gevormd als reactie op de arrestatie van Omar Radi, een journalist en activist, vorige maand voor een Tweet die kritiek had op een rechter die demonstranten gevangen had gezet. Zijn proces staat gepland voor maart.

Een woordvoerder van de regering, Hassan Abyaba, zei echter dat er geen campagne tegen de vrijheid van meningsuiting was en dat de politie en rechtbanken nationale wetten implementeerden.

“Elke burger die een misdrijf pleegt, zal door de wet worden gestraft”, zei hij tijdens een wekelijkse persconferentie op donderdag.

Marokko ontweek vooral de onrust van de Arabische opstanden van 2011 en reageerde op de protesten met hervormingen om een ​​deel van de bevoegdheden van koning Mohammed VI af te staan ​​aan een gekozen regering, hoewel hij de ultieme autoriteit blijft.

Protesten over economische en sociale problemen komen veel voor en er waren wijdverbreide demonstraties in de Rif in 2016 en 2017, en in de mijnstad Jerrada.

Een trend die de commissie opmerkte, was het meer gebruikelijke gebruik van het strafwetboek bij het proberen van gevallen van vrijheid van meningsuiting in plaats van de soepelere publicatiecode, die sinds een hervorming in 2016 geen voorziening voor gevangenisstraf bevat.

“Staatsrepressie blijft hetzelfde ondanks hervormingen,” zei Ahmed Benchemsi van Human Rights Watch, dat geen deel uitmaakt van de commissie die de verklaring van donderdag heeft vrijgegeven.

De dag dat Radi werd gearresteerd, werd Mohamed Sekkaki, die een populaire aanhang heeft op YouTube, veroordeeld tot vier jaar op beschuldiging van onder meer het beledigen van de koning.

Vorige maand heeft een hof van beroep de voorwaardelijke gevangenisstraffen bevestigd voor vier journalisten die pensioenfondsen aan het onderzoeken waren.

In november werd rapper Mohamed Mounir, bekend als Gnawi, een jaar lang opgesloten wegens belediging van de politie in een video op sociale media.