Adra Ghedu

De Marokkaanse gevangeniswezen Algemene Delegatie voor Gevangenisadministratie en Rehabilitatie / La Délégation générale à l’administration pénitentiaire et à la réinsertion(DGAPR) is bezig in de regio Al Hoceima met bouwen van een nieuwe gevangenis. De nieuwssite Dalil-rif meldde vorig jaar al dat het bedrijf Omait Engineering Sarl onderzoek zal doen voor dit bouwproject voor een geldbedrag van ruim 2 miljoen Dirham.

Deze nieuwe gevangenis zal volgens de nieuwssite Alyaoum 24 gebouwd worden in de gemeente Ayt Kamra (Al Hoceima) op een stukje grond dat eigendom is van de Riffijnse verzetsleider Abdelkrim el Khattabi. Volgens dezelfde website heeft de Marokkaanse overheid gecorrespondeerd met Rqiya, de dochter van Abdlekrim Khattabi om het stukje grond, dat 60929 m2 groot is, te kopen voor een geldbedrag van ruim 12 miljoen Dirham aldus Alyaoum 24. De bouwwerkzaamheden aan de nieuwe gevangenis zullen binnenkort beginnen meldt dezelfde bron.

Het is niet voor de eerste keer dat Marokkaanse autoriteiten een ‘staatsgebouw’ op de grond van hun tegenstander neerzetten. Volgens de familie van generaal Mohamed Oufkir, die in 1972 een mislukte staatsreep pleegde in Marokko, staat het gebouw van de Marokkaanse geheime dienst Direction Générale des Etudes et de la Documentation DGED in Rabat op een stukje grond dat van de familie Oufkir is en dat de bouw ervan plaats vond toen het hele gezin Oufkir in gevangenschap zat.

Het Marokkaanse centrale gezag van koning Mohammed VI heeft al eerder een ‘staatsgebouw’ in de gemeente Ayt Kamra laten bouwen, namelijke een kazerne. De bewoners van de omliggende dorpen van Ayt Kamra hadden volgens de nieuwssite Altpresse in 2013 geklaagd over de stank van de riolering van dit overheidsgebouwen. Het is niet bekend of dit probleem van stankoverlast opgelost is en of bouwgrond van deze kazerne eigendom is van de familie Abdelkrim el Khattabi.

Direct na het verbannen van Abdelkrim el Khattabi in 1926 door Frankrijk heeft Mulay El Hassan Ben el Mehdi de Khalifa de plaatsvervanger van de Marokkaanse sultan in Tétouan op 9 oktober 1926 een decreet uitgevaardigd waarmee de bezittingen van Abdelkrim el Khattabi werden geconfisqueerd.