Adra Ghedu

Marokko bespreekt vandaag in een vergadering van de ministerraad onder voorzitterschap van koning Mohamed VI de herinvoering van de militaire dienstplicht. Marokko voerde in 1966 de dienstplicht in. Iedereen tussen 18 en 50 jaar kan opgeroepen worden om dienst te doen in het leger voor een periode van 18 maanden. Ook Marokkanen in het buitenland kunnen opgeroepen worden voor de dienstplicht.

De militaire dienstplicht werd in 2007 opgeheven. Marokko-kenners beschouwen de vergadering van de ministerraad vandaag slechts een formaliteit want het besluit tot herinvoering van de militaire dienstplicht is al genomen door de koning en zijn entourage in het koninklijk paleis.

Vandaag, maandag 20 augustus 2018, viert Marokko het nationale feest ‘Dag van de Revolutie van de Koning en het Volk’ en hebben de Marokkanen een vrije dag. De koning brengt de regering bij elkaar en spreekt in de avond het volk toe in een televisietoespraak ter gelegenheid van deze nationale feestdag.

In de Marokkaanse media wordt de militaire dienstplicht als oplossing genoemd voor criminaliteit en drugsgebruik in Marokko. Een oude soldaat in het Marokkaanse leger denkt er anders over: Mohamed Laalit is een naar Europa gevluchte ex-soldaat en hij vertelt dat hasj op de Marokkaanse kazernes te koop is en dat de legerofficieren van deze handel profiteren. Hij voegt er ook aan toe dat deze drugs in legervoertuigen worden vervoerd.

In de documentaire Koning van Marokko, het geheime bewind spreekt een Marokkaanse soldaat over zijn eigen ervaring in het Marokkaanse leger. In het jaar 2000 werd Abderrahim Mernissi als eenvoudige soldaat aangesteld in een kazerne in Casablanca. Na één jaar in het leger heeft het hoofd van de kazerne hem als bewaker aangesteld in zijn eigen huis. Hij stond onder bevel van zijn vrouw. Zij vroeg hem huishoudelijke taken te doen, hij zorgde zelfs voor haar schildpad. Hij mocht niet klagen, want hij moest orders uitvoeren.

Mustapha Adib, ex-officier van de Marokkaanse luchtmacht, sprak in de eerder genoemde documentaire over de corruptie binnen het leger. In 1999 ontdekt kapitein Mustapha Adib in zijn militaire basis, in de Sahara-woestijn, dat een hoge officier brandstof steelt onder het toeziend oog van iedereen.

Marokkaanse zakenman Karim Tazi vat dat zo samen: De deal tussen Marokkaanse monarchie en legerofficieren was eenvoudig, verrijken jezelf en bemoei je niet met de politiek.

Deze herinvoering van militaire dienstplicht gaat gepaard met de recente volksprotesten in Marokko, en het daarbij gebruikte excessieve geweld om de protesten te onderdrukken met de gepleegde mensenrechtenschendingen door de ordertroepen zoals dat vermeld wordt in het gerechtelijk dossier van de rechtbank in Casablanca.

Veel Marokkanen hebben het optreden van de politie meegemaakt of op filmpjes gezien. Dat zou een verlies aan vertrouwen in de ordertroepen kunnen zijn en de staat zelf. Marokkaanse ouders zouden minder geneigd zijn om hun kinderen te laten werken voor een orgaan dat het volk gewelddadig behandelt. En dat kan voor zorgen voor minder personele instroom bij de politie.

De militaire dienstplicht is een oplossing voor dit eventuele personeelstekort. want na anderhalf jaar militaire dienstplicht is een jongen van 19 jaar klaargestoomd en enthousiast gemaakt om te gaan werken voor de politie, gendarme of hulptroepen. Dit zijn de drie belangrijkste organen die de volksprotesten onderdrukken.