Marokko heeft zijn diplomatieke betrekkingen met Iran verbroken vanwege de banden van het land met de Polisario maar ook de pogingen van Iran om Marokkanen in Europa te indoctrineren.

Volgens minister Nasser Bourita van Buitenlandse zaken probeert Iran de wereld-Marokkanen te beïnvloeden, voornamelijk in België. “Marokkanen die de gematigde Marokkaanse islamzouden moeten volgen worden nu door Afghanen, Iraniërs of andere mensen de islam onderwezen. We hebben in België aanvallen op steden en de oprichting van de eerste Marokkaanse vereniging voor sjiitische islam in Brussel meegemaakt”, aldus de bewindsman in een interview met Breitbart.

Bourita beschuldigt de Iraniërs er tevens van hetzelfde in Noord-Afrika te willen doen. “Vandaag proberen zij (de Iraniërs) hetzelfde te doen in andere landen van Noord-Afrika. Ze trekken een deel van onze jonge mensen aan door beurzen toe te kennen.”, zegt de minister, die het voorbeeld geeft van de Iraanse culturele attaché in Rabat.

“We hadden een Iraanse culturele attaché in Rabat die kleine steden in Marokko bezocht en ’boekfestivals’ organiseerde. Hij deelde boeken uit. Hij was in elk klein stadje aanwezig. We vroegen ons af waarom hij ginder Iraanse boeken uitdeelde en we ontdekten dat hij studiebeurzen toekende. Eerste waren het er 10 maar plots hadden 120 mensen beurzen ontvangen.”, aldus Bourita.