De Marokkaanse regering is voornemens haar vrijhandelsovereenkomst met Turkije te herzien en zegt dat de Marokkaanse economie sinds de ondertekening van de deal in 2004 2 miljard dollar per jaar heeft verloren. De

Turkse minister van Handel Ruhsar Pekcan zal woensdag samen met een Turkse handelsdelegatie Marokko bezoeken om nieuwe samenwerking tussen bedrijven te verkennen kansen en ontmoet een aantal Marokkaanse ministers en ambtenaren.

De Marokkaanse minister van Industrie, Handel en Groen en Digitale Economie Moulay Hafid El-Alamy beweerde dat zijn land de overeenkomst met Turkije niet in zijn huidige vorm kan houden.

Hij dreigde de overeenkomst te beëindigen als er geen oplossingen werden gevonden.

Alamy sprak tijdens een vergadering in het Huis van Afgevaardigden tijdens een sessie over de “resultaten van de vrijhandelsovereenkomsten.”

De Marokkaanse minister onthulde dat hij eerder Turkije bezocht om de deal te bespreken en zijn Turkse tegenhanger ontmoette.

Alami zei ook dat Marokko geen enkel probleem heeft met welk land dan ook, terwijl hij de nadruk legde op de prioriteit om de nationale economie te verdedigen en de banen die “we ons zeer hebben getroost”.

De minister onthulde dat Marokko 56 vrijhandelsovereenkomsten zal herzien, voornamelijk die met Kalkoen.

Hij wees erop dat de export naar de VS steeg met ongeveer 16 procent, naar Arabische landen met 13 procent, terwijl ze 12 procent stegen met de VAE en 23 procent met Turkije.

De Authenticity and Modernity Party (PAM) zei dat het land vecht tegen bedrijven die de Marokkaanse markt willen overladen met producten.

De oppositiepartij gaf aan dat Turkse textielproducten die Marokko binnenkwamen, een enorm probleem voor de industrie vormden en de werkgelegenheid beïnvloedden.

De Turkse export naar Marokko groeide in 2018 met 16 procent tot $ 2,3 miljard, terwijl het handelsvolume tussen de twee landen vorig jaar $ 3 miljard bedroeg.

Voorzitter van de Turks-Marokkaanse ondernemingsraad, Mehmet Buyukeksi, vertelde Anadolu Agency dat Turkse zakenlieden ongeveer $ 1 miljard in Marokko hebben geïnvesteerd en banen hebben geboden aan bijna 8.000 Marokkanen.

De handelsbeurzen tussen Marokko en Turkije hebben sinds de inwerkingtreding van de vrijhandelsovereenkomst in 2006 2,8 miljard dollar bereikt in 2018, vergeleken met slechts 684 miljoen dollar in 2016.

Het handelstekort van Marokko met Turkije is dramatisch toegenomen, van $ 456 miljoen in 2006 tot $ 1,66 miljard in 2018, wat aanleiding gaf tot een herziening van de vrijhandelsovereenkomst.