Wereldwijd hebben veel Marokkaanse nabestaanden een beroep gedaan op de Marokkaanse autoriteiten en hulp gevraagd bij de repatriëring van overleden familieleden
“We beloven dat we aan het einde van deze crisis alle gezinnen zullen ondersteunen bij het repatriëren van overblijfselen van overleden naasten”, aldus Nezha El Ouafi, de minister-afgevaardigde voor in het buitenland wonende Marokkanen (MRE), tegen nieuwsdienst Maghreb Arab Press (MAP).

Volgens El Ouafi beseft de Marokkaanse regering hoe belangrijk het is dat families in deze moeilijke omstandigheden de overblijfselen van hun familieleden ontvangen en op gepaste wijze doorgeven. Ondanks de wens van de Marokkaanse diaspora rekent de ambtenaar op begrip van nabestaanden voor de noodzaak om de begrafenis voorlopig in het gastland uit te moeten voeren.

De functionaris zegt dat de wens van MRE’s om in het thuisland begraven te worden de “onvoorwaardelijke liefde voor het vaderland” weerspiegelt maar dat in het licht van de huidige gezondheidscrisis het voor Marokko nu onmogelijk is om de overblijfselen van de overledenen te repatriëren.

Ze herinnerde aan de strategie van het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om begrafeniskosten te dekken voor Marokkanen in het buitenland die in financiële moeilijkheden verkeren en voor degenen die geen uitvaartverzekering hebben voor een plek op een Islamitische begraafplaats.