Op een video op YouTube vraagt een 34-jarige kankerpatiënt uit het dorpje Ichniwen in de streek Temsaman in de Rif aandacht voor zijn situatie en de onjuiste bejegening van zijn persoon door een arts en achteloosheid van lokale functionarissen. Dit deed zich voor op woensdag 24 februari.

Zeldzame vorm van kanker
Mohamed Bous lijdt aan anuskanker. Dit is een zeldzame vorm van kanker waarvoor hij onder andere is behandeld in Rabat. Naast diabetes en lage bloeddruk is een stalen pin in Mohamed’s dijbeen ingebracht. De pin zorgt voor infecties en voor onverdraagbare pijn. Reden voor het opnemen van contact met de spoeddienst voor injecties en pijnstillers in het dorpje Boudinar. De medewerkers van de spoeddienst waren echter net als de andere medewerkers van het medisch centrum in een staking.

Beklag bij de gendarmerie
Mohammed neemt hierna telefonisch contact met de kliniek in Boudinar en spreekt de arts. De arts verwees de pijn leidende Mohammed naar het ziekenhuis en bedreigde deze. Mohammed geeft in de video aan dat de arts meermaals ‘wegwezen! of ik kom je verbouw, want ik weet wie je bent’ tegen hem zei. Voor hulp stapte Mohamed vervolgens naar de Rqaid, het lokale dorpshoofd . De functionaris weigerde ook deze de zieke jongeman te helpen en verwees hem naar de gendarmerie voor het indienen van een klacht.
Verzorgingsstaat
Mohamed voelt zich in de steek gelaten en vraagt zich af wat de waarde is van een spoedeisende dienst welke weigert in actie te komen. Hij verwacht ook dat overheidsfunctionarissen hun taken in een verzorgingsstaat serieus dienen te nemen.

Kanker in de Rif
Kanker is een veel voorkomend ziekte in de Rif. Ruim 80% van de volwassenen en 50% van de kinderen die behandeld worden in het oncologisch centrum in Rabat komen uit de Rif. Vele andere patiënten zijn enkel aangewezen op openbare ziekenhuizen dichterbij aan huis vanwege de hoge kostenposten. Aangenomen wordt dat de opvallende aanwezigheid van kanker in de Rif te maken heeft met de gifgasbombardementen tijdens de Rifloorlog tussen 1921 en 1926. Deze werden uitgevoerd door Franse, Spaanse en Amerikaanse luchtmacht die in naam van de toenmalige sultan van Marokko opereerden