De belangrijkste mensenrechtenactivisten van Marokko hebben gewaarschuwd voor een aanval op de vrijheid van meningsuiting na de arrestatie van 15 journalisten, bloggers, rappers en gebruikers van sociale media in de afgelopen maanden .

Aanhangers van de gevangenen organiseerden donderdag een protest voor het parlement van het land in hoofdstad Rabat om hun vrijlating te eisen.

Het protest volgde op de publicatie van een rapport van de Nationale Solidariteitscommissie, die probeerde te beschrijven hoe autoriteiten in het hele Noord-Afrikaanse land in 2019 steeds meer afwijkende meningen kregen, met name op sociale media, die algemeen worden beschouwd als het laatst overgebleven forum voor Marokkanen. vrijuit spreken.

De 15 worden ofwel aangeklaagd, staan ​​terecht of zijn veroordeeld voor misdaden variërend van het beledigen van de koning of instellingen tot het plaatsen van de teksten van een populair rapnummer genaamd Long Live the People, wiens zanger een jaar in de gevangenis doorbrengt.

Het rapport zei dat in december alleen al Marokkaanse rechtbanken zes mensen hebben veroordeeld, waaronder een middelbare scholier.

Ze werden veroordeeld van zes maanden tot vier jaar gevangenisstraf wegens aanklachten zoals het bekritiseren van de levensomstandigheden in Marokko op Facebook.

Onlangs werd de 19-jarige Hamza Asbaar uit Zuid-Laayoune veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor het publiceren van een rapnummer dat als “aanstootgevend voor sancties” werd beschouwd.

Vonnissen over andere gevallen worden in de komende maanden verwacht.

Het aantal aanhoudingen met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting is de afgelopen 20 jaar meer dan verdubbeld, zei journalist en activist Omar Radi, die zelf wordt berecht over een tweet die anti-regeringsdemonstranten verdedigt.

Woordvoerder van de regering, Hassan Abyaba, vertelde verslaggevers donderdag dat dit een “verschil is tussen vrijheid van meningsuiting en het plegen van misdrijven”.

“Elke burger, of het nu een arts, een leraar of een journalist is, die misdrijven begaat, wordt gestraft door de wet,” zei hij.