Amazightimes: Redactie

Hans Buijs besloot in 1993 naar Marokko, het geboorteland van zijn echtgenote, te verhuizen. Hij was in Nederland ondernemer en het lag voor de hand om daar een nieuw bedrijf te starten.

Zien ze Nederlandse ondernemers graag komen in Marokko?
‘Het werkt in mijn voordeel, vooral toen ik net begon. Ze hebben snel vertrouwen in je én ze vinden het bijzonder interessant. Als ik me, toen ik net begon, bij een kliniek meldde, mocht ik meestal rechtstreeks doorlopen naar de directeur. Ook al kenden ze me nog niet. ‘
Waarom vertrouwen ze een Nederlandse ondernemer zo snel?
‘Omdat wij ons aan onze afspraken houden en men van ons op aan kan. Ik werk in een branche waarin het essentieel is dat de materialen die je levert compleet zijn. We leveren series waarin verschillende maten zitten. Het is nogal vervelend als je een patiënt op de operatietafel hebt liggen en de juiste maat ontbreekt. Wij verpakken en leveren op z’n Nederlands.’

Hoe is het in Marokko gesteld met de gezondheidszorg?
‘De artsen hier lopen zeker niet achter. Ze moeten het soms met minder apparatuur doen, maar daardoor zijn ze juist heel goed in improviseren. De gezondheidszorg zit op een behoorlijk hoog niveau, er wordt heel veel geïnvesteerd in nieuwe ziekenhuizen. Kleine, verouderde regioziekenhuizen worden vervangen door enorme nieuwe complexen. Dat is voor ons goed nieuws. Ik verwacht dat wij daardoor de komende jaren heel hard kunnen groeien.’
Hoe zijn Marokkanen als werknemers?
‘Ik heb wel eens stagiairs uit Nederland, meestal van Marokkaanse afkomst. Dan merk ik goed het verschil tussen Nederlandse en Marokkaanse werknemers. Die stagiairs werken sneller, tonen eerder initiatief. In Marokko is het vaak dat men door blijft praten over problemen, zonder er een oplossing voor te zoeken. Als iets afwijkt van het normale, dan lopen ze vast. Maar ook dat verandert, ik denk dat de jeugd van nu op een betere manier onderwijs krijgt.’
Heeft u uw eigen tempo aangepast?
‘Het gaat hier allemaal iets langzamer, maar zelf race ik nog steeds van hot naar her. Ik blijf vasthouden aan mijn Nederlandse waarden. Als ik om elf uur met iemand afspreek, zit ik er ook om elf uur, ook al komt hij pas om halftwaalf. In het begin vond ik dat erg moeilijk, maar nu maak ik me er niet meer druk om. Dan ga ik in dat halfuur nog even wat mensen bellen.’

Wat is de belangrijkste les die u heeft geleerd?
‘Dat je in Marokko niet zomaar een bestelling moet meegeven en denken dat ze dan betalen. In Nederland was ik gewend dat aan het eind van de maand 95%van de facturen betaald was en 5% nagebeld moest worden. Hier is dat andersom. Ze zien het bijna als een sport om niet te betalen. Het is dankzij de adviezen van mijn vrouw dat ik niet failliet ben gegaan. Door haar heb ik een aantal maatregelen genomen, zoals vooraf laten betalen of onder rembours laten bezorgen.’
InnoPro Lépine Maroc
Opgericht: 1993
Gevestigd: Rabat, Marokko
Activiteit: distributie van orthopedische heup- en knie-implantaten
Oprichter: Hans Buijs (56)
Werknemers: 6
Jaaromzet 2009: euro 300.000

BRON