Twee tienermeisjes moeten in Marokko voor de rechter komen omdat ze met elkaar hebben gezoend. Het proces tegen de meisjes van 16 en 17 jaar oud begint deze vrijdag en ze kunnen drie jaar cel krijgen. Mensenrechtenorganisaties spreken schande van de aanklacht en willen dat deze wordt ingetrokken.
De moeder van een van de meisjes deed aangifte bij de politie toen ze op de telefoon van haar dochter een foto zag waarop ze zoende met een vriendin. De meisjes werden daarop opgepakt. Deze vrijdag staan ze terecht voor ‘seksueel afwijkend gedrag’, waarvoor ze van de rechter een gevangenisstraf van maximaal drie jaar kunnen krijgen.

Bang
Ook Humans Rights Watch vindt het onbegrijpelijk dat de tieners worden vervolgd. “Zij moeten mogelijk naar de gevangenis omdat ze affectie voor elkaar lieten blijken”, zegt een woordvoerder. In het Noord-Afrikaanse land worden vaker mannen vervolgd voor homoseksualiteit. Het zou echter de eerste keer zijn dat vrouwen voor de rechter verschijnen in een dergelijke zaak.

De moeder die haar dochter aangaf, zegt dat ze spijt heeft van haar actie. “Maar dat heeft ze iets te laat bedacht”, zegt Rietbroek. “De zaak ligt nu al bij de rechtbank.”

Die doet op 9 december uitspraak. “Omdat er van het binnen- en buitenland zo veel aandacht is voor de zaak is de kans groot dat de meisjes er goed van afkomen.”