Geheel onverwacht heeft de Marokkaanse overheid, Israël opgenomen in de lijst van landen die een ‘grote’ Marokkaanse gemeenschap kennen.

Volgens een rapport van het ministerie dat verantwoordelijk is voor Marokkanen die in het buitenland verblijven, komt Israël met 800.000 inwoners op de tweede plek als land met een grote Marokkaanse gemeenschap.

Volgens het rapport genaamd ‘Guide of Moroccans Living Abroad’ dat zich baseert op cijfers van 2015, is Frankrijk met 1,3 miljoen Marokkaanse inwoners, het land met de grootste gemeenschap. Spanje komt met 758.000 Marokkaanse onderdanen, op de derde plaats en Italië, op de vierde met 500.000 Marokkaanse inwoners.
Het opnemen van Israël in het rapport leverde beroering en stevige discussies op in de sociale media. Lokale kranten reageerden geschokt op deze onverwachte stap. Tot nu toe werden de cijfers met betrekking tot de Marokkanen die in Israël verblijven, nooit meegenomen in de onderzoeken van het Ministerie. De verantwoordelijk Minister Anis Birou weigert commentaar te geven op deze stap.

De joodse gemeenschap die voor 1956 in Marokko leefde, werd beschouwd als de grootste in de Arabische wereld. Sinds de oprichting van de staat Israël in 1948, is de joodse gemeenschap daar massaal naar geëmigreerd.