Buitenlanders in gevangenissen in Europa zijn veelal Marokkanen, Roemenen, Albaniërs, Turken en Polen. Een internationaal team van journalisten onderzocht data van 25 Europese landen en kwam tot deze conclusie.




Marokko is het land met het grootste aantal expats in Europese gevangenissen. Voor de EU-landen zelf staat Roemenië aan kop. Het hoogste percentage van veroordeelde expats komt dan weer voor rekening van Litouwen. Dit blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door een internationaal team van journalisten. Data van alle Europese lidstaten behalve Kroatië, Malta en Cyprus werd onderzocht.

De cijfers komen uit 2015 (2014 voor Frankrijk) en zijn schattingen omdat elk land zijn eigen telling erop nahoudt. De onderzoekers benadrukken dat het om een journalistiek, geen academisch, onderzoek gaat. Marokko heeft zo’n 11.700 expats in EU gevangenissen zitten, op de voet gevolgd door Roemenië (11.511). Daarna volgen Albanië (5.722 opgesloten expats), Turkije (4.798) en Polen (4.449).

In Roemenië zelf zitten 28.334 Roemenen vast, het criminaliteitspercentage ligt drie maal zo hoog voor Roemenen die zijn geëmigreerd. In de meeste gevallen gaat het bij de Roemeense gevangenen om kleine criminaliteit zoals zakkenrollen, inbraken en winkeldiefstal. Volgens de journalisten die het onderzoek uitvoerden, is er ‘geen reden om bang te zijn voor Roemenen en is slechts een op de 256 Roemeense expats veroordeeld’. Roemenië heeft de op een na grootste expatpopulatie van de EU: 2.9 miljoen Roemenen wonen elders in de EU, met name in Italië. De Polen zijn de grootste groep expats binnen Europa.

Litouwese expats
Van de 333.000 Litouwse expats in de EU zitten er momenteel 2.000 een gevangenisstraf uit, procentueel gezien bijna twee keer zoveel als de andere twee koplopers Roemenië en Letland. Volgens de journalisten is dit ‘geen vlaag van criminaliteit, maar het laat wel een trend zien.’ De meeste veroordeelde Litouwers zijn betrokken bij diefstal van grote partijen goederen die dan vervolgens weer naar Litouwen worden gebracht.

In de EU zaten op 1 september 2014 620.540 mensen gevangen, volgens cijfers van de Raad van Europa. Hiervan was 18 procent – 113.000 mensen – van buitenlandse afkomst.