Door:Khalid 3356373-4820093

Hoe kijken moslimjongeren tegen mode. Door middel van een onderzoek komt dit duidelijk naar voren. Hierin wijst uit dat jonge Marokkaanse Nederlanders gemiddeld twee tot drie keer per maand kleding kopen voor ongeveer 100 euro. De hipste merken (Dior, D-squared, Armani, Lanvin enz.), de nieuwste kleren, accessoires en nieuwste muziek. Jonge Marokkanen in Nederland lopen absoluut voorop als het om modetrends gaat. Marokkaanse jongeren houden ervan om zich representatief en netjes te kleden. Wat er ook gebeurt, de nieuwe trendsetter moet er altijd goed uit blijven zien. Marokkanen houden van Fashion. Persoonlijke verzorging is ook een belangrijk onderdeel van de cultuur. Je hebt eigenlijk twee groepen. De ene groep spaart geld voor een bruiloft of vakantie en hangt een beetje thuis. Mensen die in deze categorie thuishoren, geven niet zoveel geld uit aan kleding. De andere groep daarin tegen, besteedt per maand ongeveer 400 euro aan kleding. Plus nog eens 100 tot 150 euro aan schoenen. Veel van deze modebewuste jongeren volgen een opleiding en hebben een bijbaantje. Vaak blijven ze tijdens hun studie nog langer bij hun ouders wonen. Ze kunnen daarom meer geld besteden aan kleding. Ze hebben ook een goede aanpak en zijn slim in het kopen van hun kleren. Populaire winkels onder de jongeren zijn Zara, H&M, Bershka, New York, American Apparel, Primarkt, Monkie, River Island, Shoebaloo, Beerens Schoenen, Ceaser, Tango, Invito, WE en Jack&Jones. Tegenwoordig kopen de jongeren ook veel online op diverse websites zoals topshop, asos, en zalando. Ze combineren goedkopere basic-kleding met duurdere merkkleding.
3356373-4820095Kleding is ook erg belangrijk in Marokko. De Marokkanen in Marokko gaan ook met de mode mee. Er zijn daar ook veel Europese invloeden. De trends in Europa worden vaak overgenomen in Marokko. In het gewone dagelijkse leven wordt vooral Europese kleding gedragen, zoals hoodies, cardigans, T-shirts en jeansbroeken.

De traditionele kleding wordt in de dorpen en in de woestijn nog wel gedragen, maar meestal in een aangepaste versie. Elke zomer komen hier weer nieuwe modellen van op de markt. Zo zijn de gewaden die gedragen worden in de woestijn lang en luchtig. De traditionele kleding wordt vooral gedragen bij belangrijke gelegenheden en feesten. Het modemekka voor de Marokkaanse meisjes in Nederland is de Brabantstraat in Brussel. Daar vinden ze feestkleding die de laatste modetrends die op de voet worden gevolgd. Daarom gaan ze daar graag een dagje shoppen als ze op zoek zijn naar kleding voor een bijzondere gelegenheid, denk daarbij aan een Marokkaanse bruiloft of een babyfeest. De juwelen die gedragen worden zijn bijna altijd van goud of zilver. Maar in de loop van der jaren is dit wel afgenomen, je ziet dat er steeds meer gekleurde sieraden worden gedragen met de feestjurken. Voor een meisje is het toegestaan om goud te dragen, voor een jongen is dat niet toegestaan. Ook de henna tatoeages zijn nog steeds erg populair. Deze worden ook vaak gebruikt bij bruiloften.