Een groep Marokkaanse verhalenvertellers zullen over enkele weken de rijke Marokkaanse verhalen en vertelcultuur op het Schotse verhalenvertellers Festival. De groep ziet het tiendaagse evenement als openingsplatform om hun ambitie als verhalenvertellers te tonen en daarbij ook de Marokkaanse tradities en cultuur in de schijnwerpers te zetten door het vertellen van (hun) historische verhalen.

Inzameling voor vertellers
De veelbelovende verhalenverteller Mehdi El Ghaly en medeoprichter van Hikayat Morocco licht één van hun grotere obstakels toe in hun voorbereiding om naar Schotland te gaan. ‘We zijn een inzamelingsactie gestart om geld in te zamelen om de reiskosten om naar Schotland te kunnen betalen. We zijn allemaal studenten dus hebben we geen maandelijks salaris om ons te voorzien in benodigde kosten’. De twintigjarige verhalenverteller vertelt over zijn teleurstelling aangaande de alsmaar dalende interesse in deze authentieke kunst. ‘De passies en interesses van de mensen zijn veranderd, velen hebben geen tijd om te luisteren naar de historische verhalen. Onze plicht is het opnieuw verbinden van de mensen en hun afkomst en de historische achtergrond om hun zo weer te inspireren hun originele cultuur tot zich te nemen’.

Jonge groep
Hikayat Morocco is twee jaar geleden opgericht door enthousiaste jongeren met een passie voor het verspreiden en doen heropleven van de cultuur van het verhalen vertellen door heel het koninkrijk. De groep bestaat o.a. Marokkaanse verhalenvertellers Malika Ben Allal, Mehdi El Ghaly en Jawad El Bied. In een interview met Morocco World News, beschrijft El Ghaly, zijn trots over de participatie van de groep in het jaarlijkse evenement, dat elk jaar in Oktober gehouden word in Edinburgh, Schotland. ‘Het is een geweldig kans om mee te doen met zo een buitengewoon evenement’ zegt Mehdi.

Het festival
Het Scottish International Storytelling Festival heeft als doel het beschikbaar stellen van een platform voor verhalen vertellers van over de hele wereld om zo hun sociale en culturele achtergrond te beschrijven door het krachtige medium van verhalen vertellen. Naast de verhalen zullen er ook workshops, debatten, lezingen en tentoonstellingen zijn. Het festival loopt van 22 oktober tot 1 November.