De Marokkaanse vereniging Al Amal wil dat de preken uit de Koran van de imam in de moskee in Zaltbommel worden samengevat in het Nederlands. Dat zei voorzitter Amar Rahou zondagmiddag tijdens een bijeenkomst in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel.

Volgens Rahou spreekt de huidige jonge generatie Nederlandse Marokkanen geen Arabisch. “Ze verstaan niet wat de imam in zijn preken tijdens het vrijdaggebed zegt”, aldus Rahou. “De jongeren gaan op de computer op zoek naar antwoorden en interpretaties van teksten in de Koran. Op internet staan soms vreemde verhalen die onze jongeren op het verkeerde pad kunnen doen belanden. In de moskee in Den Bosch worden preken ook in het Nederlands samengevat.”

De vertegenwoordigers van Al Amal hebben op dit moment geen signalen van radicaliserende jonge moslims in Zaltbommel. “Maar daar heb ik een dubbel gevoel over”, aldus bestuurslid Said Kaaouass van Al Amal. “Radicalisering kan snel gaan. Daarom moeten we de signalen in een zo vroeg mogelijk stadium herkennen en erkennen. Het is belangrijk dat we het contact met onze jongeren blijven houden. We praten en sporten momenteel veel met ze.”