Abdelmajid Touil, de jonge Marokkaan die dinsdag in Italië opgepakt is omdat hij ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de terroristische aanslag van maart op het Bardomuseum in Tunis, zegt dat hij onschuldig is en weigert uitgeleverd te worden aan Tunesië. Dat verklaarde zijn advocaat vandaag tijdens een preliminaire zitting over de vraag tot uitlevering van Tunesië.

Tunesië liet eerder op de dag weten dat het “uiteraard de uitlevering van de verdachte vraagt”. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt Touil ervan verdacht indirect te hebben deelgenomen aan de aanval door twee gewapende Tunesiërs op het museum, waarbij 21 toeristen en een politieagent omkwamen.

De zitting van vandaag was een “technische hoorzitting die enkel diende voor de identificatie van de persoon en om een eventueel akkoord over de uitlevering te sluiten”. “Dat akkoord is uiteraard niet gesloten”, aldus advocaat Silvia Fiorentini in de Italiaanse media.

“Nooit buiten Italië geweest”
De 22-jarige verdachte zegt dat hij onschuldig is en dat zijn arrestatie een fout was, aldus zijn advocate. “Zijn verhaal is coherent, hij is nooit buiten Italië geweest. Hij heeft niets te maken met de aanslag en hij begrijpt niet hoe deze fout is kunnen gebeuren”, klinkt het nog.

De procureur in Milaan bevestigde gisteren al dat Touil zich op het moment van de aanslag in Italië bevond, zoals blijkt uit de aanwezigheidsfiches van een cursus die hij volgt en verschillende getuigenissen.

Tunesië had een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Touil, een andere Marokkaan en een Algerijn, die er alle drie van worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de aanslag. In Tunesië werden minstens 23 verdachten opgepakt.