Boumadian Jaghi in buurthuis Jeruzalem in Tilburg
TILBURG – Boumadian Jaghi was elf toen hij rechtstreeks uit Marokko in de Tilburgse wijk Jeruzalem belandde. Donderdag is Jaghi weer terug in Tilburg. In de schouwburg staat hij dan op het toneel met zijn solo-voorstelling ‘4 Fighting Nordin’. Het is een tribuut aan een van zijn helden, de in 2004 vermoorde bokser Nordin Ben Salah.

“Boksen staat voor het leven”, zegt Boumadian tijdens een gesprek aan de bar van buurthuis Jeruzalem. “Je moet knokken, je moet er voor gaan maar je moet ook leren omgaan met nederlagen en teleurstellingen.”

Moord
Nordin Ben Salah was een succesvolle bokser. In 2004 werd hij vermoord. Wat daar precies aan voorafging is nog onduidelijk. De daders zijn nooit gevonden.

Voor Boumadian was de bokser een held: een Marokkaan die onder moeilijke omstandigheden aan de top wist te komen, letterlijk door te knokken. De acteur ziet wel overeenkomsten met zijn eigen leven. Hij is positief over Tilburg maar had er als opgroeiende jongen tussen twee culturen wel een moeilijke tijd. Zelf vond hij een uitweg in het theater. “Door te acteren kon ik zijn wie ik wilde zijn.”

Workshops
Af en toe steekt hij zijn hand op naar passerende jongens. Hij kent ze door de reeks workshops die hij in het buurthuis heeft gegeven naar aanleiding van zijn voorstelling. De jongens voelden meer voor het sportieve deel van de workshops dan voor de acteerlessen maar ze beschouwen Jaghi zo te zien wel als een goede bekende.

“Ik wilde altijd al iets extra’s doen met deze voorstelling”, zegt Jaghi. “Iets terugdoen voor de samenleving. Ik probeer die jongens bij te brengen dat ze wel degelijk wat kunnen bereiken in het leven.”

Bokslessen
Jaghi is inmiddels een paar jaar bezig met zijn voorstelling. Hij begon te schrijven na grondig onderzoek naar het leven van Fighting Nordin en heeft zelf ook bokslessen genomen. Hij heeft de solo een keer of twintig gespeeld maar de speelbeurt in Tilburg, de stad waar zijn Nederlandse avontuur begon, is voor hem uiteraard een bijzondere.