De drie grootste telecombedrijven van Marokko liggen onder vuur. Ze hebben een blokkade ingesteld op het voeren van gratis (video)gesprekken via programma’s als Skype of Facetime. Sociale-mediagebruikers zijn woedend en boycotten de bedrijven.

De providers Maroc Telecom, Méditel en Inwi hebben de blokkade ingesteld omdat de opbrengsten van telefoongesprekken flink zijn gedaald. De maatregel gold eerst alleen voor het 3G- en 4G-netwerk, maar vrijdag is daar ook het wifi-netwerk aan toegevoegd.

De Marokkaanse telecomwaakhond steunt de blokkade. De economie van Marokko zou te veel lijden onder de gratis gesprekken. Maar de bevolking denkt daar heel anders over. Telefoongesprekken naar het buitenland zijn voor veel Marokkaanse gezinnen te kostbaar. De gratis gesprekken zijn de enige manier om in contact te blijven met familieleden, die bijvoorbeeld in Europa wonen.

Ook bedrijven die internationaal handelen worden gedupeerd door de blokkade. De bevolking is woedend en protesteert. In januari zetten duizenden Marokkanen al een weekend hun telefoon uit als protest. Dit weekend volgde een oproep om de providers massaal te unliken en te ontvolgen op site als Facebook en Twitter. In nog geen 48 uur tijd verloren de providers al 300.000 volgers. De initiatiefnemers hebben verdere acties aangekondigd.