De Marokkaanse rapper Lhaqed heeft in België politiek asiel aangevraagd.
Dat maakt Yabiladi bekend. De nieuwswebsite corrigeerde hiermee een eigen artikel waarin het schreef dat de rapper, wiens officiële naam Mouad Belghouat is, politiek asiel ontvangen heeft. Lhaqed mailde de redactie van de bron met daarin uitleg. Hij geeft aan slechts een aanvraag ingediend te hebben voor asiel. De rapper en 20 Februari activist heeft benadrukt dat hij Marokko nooit wilde verlaten, maar dat de omstandigheden hem ertoe leidden.

 

‘Terwijl ik in het buitenland was kreeg ik een dagvaarding om in de rechtbank te verschijnen. Daarna kwamen ze me halen’, geeft hij aan. Belghouat heeft al drie veroordelingen achter zijn naam staan. Op 15 januari 2012 moest hij vier maanden cel uitzitten wegens zware mishandeling.

 

In mei datzelfde jaar kreeg hij een jaar gevangenisstraf en 1.000 dirham boete wegens het ‘aanvallen’ van een rechtspersoon, namelijk de politie. In juli 2014 kreeg hij opnieuw vier maanden cel wegens openbare dronkenschap en het gebruiken van geweld tegen agenten in functie.

 

Lhaqed kreeg in Marokko beroemdheid na een rap over ‘de Honden van de staat’, doelend op de politie.