In het tweede debat, dat op het Twiza festival werd gehouden in Amsterdam, liet het publiek duidelijk merken niet gediend te zijn van overheidsbemoeienis vanuit Marokko. Deze keer moesten politieke prominenten uit Marokko het ontgelden. Eerder al, tijdens het eerste debat, kreeg de organisatie CCME (Marokkaanse Migrantenraad) de volle laag.

Bedelen bij migrant
Op het debat zei de PPS-minister (Partij van Progressiviteit en Socialisme ) van werkgelegenheid Abdessalam Seddiki dat ‘het vaderland tekort is geschoten in haar verantwoordelijkheid naar de migranten toe.’ De Marokkanen in het buitenland werden decennialang als melkkoe behandeld. Zij maken jaarlijks zo’n € 6 miljard over aan Marokko. Dat zou volgens de minister hard nodig zijn, ‘omdat het land niet beschikt over olievoorraden.’ Zijn oproep om nog meer vreemde valuta naar Marokko te sturen, is totaal verkeerd gevallen bij het aanwezige publiek. ‘Het lijkt wel of u bedelt bij de migranten, u spreekt ons toe alsof wij een stel oenen zijn. U misbruikt onze gelden zonder dat u de meest simpele taken uitvoert en verantwoordelijkheid daarvoor draagt’, is uit de zaal gereageerd. Een andere aanwezige zei dat ze de lege regeringsretoriek spuugzat is. Opmerkingen als ‘we zijn van hetzelfde bloed’ en dergelijke emotionele toespraken van de regering is het laatst wat ze wil horen.

Migrant als speelbal
De fractieleider van de oppositiepartij PAM (Partij van de Authenticiteit en Moderniteit) heeft dankbaar gebruik gemaakt van de gelegenheid om zijn polemiek jegens de regering van premier Benkirane voort te zetten. Volgens de fractieleider ontbreekt het de regering nog steeds beleid met betrekking op de migranten. Ook hiervan leek het aanwezige publiek niet gediend en beschuldigde de PAM-fractieleider van politieke afrekening over de rug van de migranten.

Migrant is een ronde Dirham
De parlementariër Bellouki van de regerende PJD liet een paar statistieken zien waarin hij het belang van de Marokkaanse onderdanen in het buitenland voor de Marokkaanse economie aantoonde. ‘De 4 miljoen onderdanen in het buitenland investeren jaarlijks aan 53.3 miljard dirham (red. € 4,6 miljard) in het land. Ook bedragen hun gezamenlijke tegoeden op de Marokkaanse banken zo’n 150 miljard dirham (red. € 13,4 miljard).’ Dit zou 21 procent zijn van het totaal aan banktegoeden in het land. Driss Lachkar, de secretaris van Socialistische Unie (SU) zegt in zijn bijdrage dat er een verandering moet optreden in hoe migranten gezien werden. Daar migranten eens vertrokken vanwege onderdrukking in Marokko, vertrekken ze nu vooral omdat er geen economisch perspectief is. Ook dient volgens hem rekening te worden gehouden met migranten die in Marokko zelf leven.