De Marokkaanse parlementariër Mohamed Abarchane (Socialistische Partij) heeft zich in het parlement zeer sceptisch uitgelaten richting de minister Anis Birou (Marokkaanse migranten) over de veerdiensten tussen Marokko en Spanje. Abarchane viel over de opmerking van de minister dat Marokko beschikt over 23 veerboten. Abarchane gaf aan dat Marokko op dit moment geen enkele veerboot bezit en dat de dienstdoende veerboten waar de minister het over had allemaal eigendom zijn van verschillende Europese landen die deze uitbaten in Marokko. Abarchane gaf ook aan dat opvarenden als vee worden verscheept op de veerboten.  De conversatie van de parlementariër en de minister in de kamer vond gedeeltelijk plaats in het Tamazight.

De parlementariër gaf aan dat maar liefst 7 miljoen Marokkanen in het buitenland wonen waarvan 4 miljoen in Europa gevestigd zijn en dat de kwaliteit van de veerdiensten niet in verhouding staat met dit aantal. Abarchane gaf aan dat sinds het faillissement van De Marokkaanse groep Comanav-Comarit 4 jaar geleden de Marokkanen aangewezen zijn op veerdiensten van met name Spaanse maatschappijen.

De minister beloofde beterschap en zei dat er gezocht wordt naar een oplossing en dat de huidige situatie slechts van tijdelijk aard is zonder een deadline in te stellen voor een definitieve oplossing.