De Stichting Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders veroordeelt de aanslagen in Brussel ‘met alles wat zij in zich heeft’. Dat heeft de SMN dinsdag gemeld. Het samenwerkingsverband ‘wijst een jihadistische ideologie af, die tot dergelijk terreurgeweld leidt’.

Volgens de stichting zitten ‘naar alle waarschijnlijkheid gewelddadige jihadisten achter de aanslagen op de luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek. ‘Het SMN roept iedereen op om een vuist te maken tegen het jihadisme, dat onze samenleving probeert te ontwrichten.’
Mars tegen de angst
De Belgische koning Filip noemde de aanslagen in een tv-toespraak in het Frans en Nederlands dinsdagavond ‘laf en verwerpelijk’. ‘22 maart zal nooit meer een dag zijn als andere dagen’, sprak hij. ‘Heel ons land draagt de pijn van levens die genomen zijn. Het land is in diepe rouw.’ Een ‘mars tegen de angst’ door Brussel wordt zondag gehouden op initiatief van het Europees Parlement. Wereldleiders hebben met afschuw gereageerd op de aanslagen.

‘We zijn met meer’
Premier Rutte noemde de aanslagen ‘laf en afschuwelijk’. Hij betoogde dat niet alleen Brussel in het hart is getroffen, maar Europa. Volgens hem mag wijken voor geweld ‘nooit een optie zijn’. ‘We blijven een open en democratische samenleving die zich niet door angst laat regeren.’ En hij voegde eraan toe, net als ten tijde van de aanslagen in Parijs, ‘wij zijn met meer’.

Stoltenberg
Navo-chef Jens Stoltenberg hamerde in een reactie ook op het belang van democratie. ‘Terrorisme zal democratie niet verslaan en onze vrijheden wegnemen.’ Voor aanvang van een honkbalwedstrijd die president Obama bijwoonde tijdens zijn bezoek aan Cuba is een minuut stilte in acht genomen om de slachtoffers van de aanslagen in Brussel te herdenken.