50 jaar na het overlijden van de Marokkaans Riffijnse bevrijdingsheld Abdelkrim el Khattabi organiseert een werkgroep vandaag een conferentie over de bevrijdingsheld in Utrecht.

Abdelkrim El Khattabi
Abdelkrim El Khattabi leidde tijdens de Rifoorlog in de jaren 20 van de vorige eeuw de bevrijdingsstrijd tegen de Spanjaarden en de Fransen. Dankzij zijn overwinning op de Spanjaarden en het uitroepen van een onafhankelijke staat, werd Abdelkrim een beroemde vrijheidsstrijder. Zijn militaire tactieken werden naderhand overal ter wereld aangehaald en gebruikt in de onafhankelijkheidsstrijd. Abdelkrim was een felle tegenstander van het Marokkaanse regime, dat de officiële onafhankelijkheid in 1956 onder Franse voorwaarden had verworven. Abdelkrim stierf op 6 februari 1963 en ligt in Cairo begraven.

Programma
De conferentie bevat naast toespraken van gasten uit Nederland en uit het buitenland ook diverse optredens van artiesten en exposities van foto’s en boeken over de Rif. Tot slot zullen een aantal onderscheidingen worden uitgereikt aan personen die zich hebben ingezet voor de idealen waar Abdelkrim voor had gestreden, namelijk vrijheid en rechtvaardigheid.

Sniper tegen corruptie
Het publiek zal worden verrast met de toekenning van een onderscheiding aan een zeer bijzondere gast uit Marokko, die vanwege zijn ontmaskering van de corruptie in Marokko wereldberoemd is geworden. De zogenaamde ‘sniper van Targuist’ heeft een aantal jaren geleden corrupte agenten gefilmd die geld aannemen van automobilisten. Zijn filmpjes zijn op Youtube heel populair.

Datum: Zaterdag 16 februari 2013
Tijd : 19.00 – 23.00 uur
Locatie: Vorstelijk Complex, Prinses Christinalaan 1, Utrecht

Gerelateerde artikelen
Riffijnse bevrijdingsheld Abdelkrim niet welkom in voetbalstadion
Nederlands publicatie over Marokkaanse grootheid Abdelkrim