De Marokkaanse moeder (42) die begin deze maand in IJsselstein haar 16-jarige dochter doodstak, heeft spijt van haar daad. De vrouw heeft haar dochter nooit willen doden.

Dat heeft haar advocaat Willem Jan Ausma vrijdagavond tegen RTV Utrecht gezegd.

‘Het is een lieve vrouw die voor iedereen klaarstaat,’ zei Ausma. ‘Dit heeft ze nooit gewild. Toen ik haar op het politiebureau vertelde dat haar dochter was overleden, zakte de bodem onder haar voeten weg,’ sprak de raadsman.

Geen eerwraak

Volgens Ausma ging het niet om eerwraak en was het meisje ook niet zwanger. Wel kregen de twee ruzie omdat het meisje er een te westerse levensstijl op na zou houden en omdat ze een niet-islamitische vriend had.

De ruzie hierover liep op 2 januari uit de hand. ‘Moeder wilde alles in goede banen leiden en dat botste zo, dat het vat uiteindelijk ontplofte. Dan weet niemand meer wat hij doet,’zei Ausma.

Toerekeningsvatbaar

De inhoudelijke zitting in de zaak begint op 16 april. De rechter zal dan moeten bepalen of de vrouw toerekeningsvatbaar is. Ausma zegt daarover: ‘Ze maakt op mij een heel normale indruk. Dat wil zeggen: een heel verdrietige indruk.’