De Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftit gaf met een brief aan zijn collega van Justitie, Mohamed Aujjar, opdracht om onderzoek te doen naar de verklaringen van advocaat Abdessadak el Bouchattaoui over de zaak Imad el Attabi. Volgens de brief van de minister beschuldigde de advocaat expliciet de politie van verantwoordelijkheid over wat er met Imad el Attabi gebeurde.

De brief van de minister van BZ dateert van 5 augustus 2017. In die tijd verklaarde el Bouchattaoui, raadsman van de familie el Attabi, dat Imad el Attabi al klinisch dood was. De Marokkaanse regering heeft dit in eerste instantie tegengesproken maar op 9 augustus 2017 werd de jonge el Attabi toch officieel dood verklaard. Zijn familie heeft nog geen verklaring gehad van de daadwerkelijke doodsoorzaak, aangenomen wordt dat hij een scherp metalen object tegen zijn hoofd kreeg tijdens de demonstratie van 20 juli in Al-Hoceima.

El Bouchattaoui meldt op zijn Facebookpagina dat, hij een gedetailleerd aanklacht met belangrijke gegevens met betrekking tot de dood van de 22 jarige Imad el Attabi heeft ingediend bij de rechtbank in Al-Hoceima. Tot heden ontbreekt iedere reactie op de aanklacht van de familie -aldus de raadsman.

‘Abdelhaq Al Fasseh’i bijnaam ‘Tchiba’ uit Bentayeb in de regio van Nador meld zich als getuige bij el Bouchattaoui, omdat de telefoon van de advocaat afgeluisterd werd kreeg de geheime dienst de getuige in het vizier en hij werd door de politie opgeroepen onder het mom zijn getuigenis af te leggen op het politiebureau. Maar hij werd gearresteerd en beschuldigd van het plegen van misdrijven en kreeg van de rechtbank 12 jaar cel.

Nabil Achahbar is een andere getuige in de zaak el Attabi die vanaf vorige jaar vast zit. Zijn familie staat onder zware druk van de Marokkaanse autoriteiten. De familie mocht niets vertellen over hun kind, ook niets over de locatie waar hij wordt vastgehouden.

Op 8 februari 2018 is advocaat en mensenrechtenactivist Abdessadak el Bouchattaoui door de rechtbank in Al Hoceima tot 20 maanden gevangenisstraf en een geldboete van 50 euro veroordeeld. Hij wordt vervolgd op verzoek van de eerder genoemde minister en de aanklacht luidt: het beledigen van ambtenaren in functie, het beschuldigen en beledigen van de rechterlijke macht, de minachting van rechterlijke beslissingen, het bijdragen aan het organiseren van illegale demonstraties en deelnemen aan zulke demonstraties.

Abdessadak el Bouchattaoui is lid van de verdedigingscomité die de Rif-gevangenen van de volksbeweging bijstaat. Hij mag zijn hoger beroep in vrijheid afwachten. Het is nog niet bekend wanneer deze hoger beroep dient. De kans is groot dat de advocaat een hoger gevangenisstraf krijgt in hoger beroep, want dat was het geval bij vele mensen die wegens hun betrokkenheid bij Rif Volksbeweging worden vervolgd.

El Bouchattaoui werd meerdere malen naar Europa, inclusief Nederland uitgenodigd voor lezingen over de mensenrechten in Marokko en in het bijzonder het Rif-gebied waar de advocaat geboren en getogen is en waar hij tot heden werkzaam is.

FB IMG 1518606340211