De Marokkaanse minister van communicatie en officiële persvoorlichter van de regering heeft gister aangegeven dat de regering tientallen brieven heeft gekregen van burgers met het verzoek van de Amazigh nieuwjaarsdag op 13 januari een officiële feestdag te maken. Dit gaf de minister aan in een antwoord aan de krant Amadal press tijdens een persconferentie. De minister EL Khalfi maakte gebruik van de gelegenheid om alle Marokkanen te feliciteren met het Amazigh nieuwjaar.

Nog geen officiële feesdag

De minister Mustapha el Khalfi gaf aan dat hij de mogelijkheid tot het officialiseren van de feestdag noch kan bevestigen en noch kan ontkennen. Hij gaf wel aan dat zijn ministerie meerdere organisaties gefaciliteerd heeft om het nieuwjaar te vieren.

Implementatie van het Tamazight

De minister El Khalfi gaf aan dat de minister-president alle ministeries verzocht heeft om hun visie met betrekking tot organieke wet met betrekking tot het Tamazight te presenteren. Deze wet laat al sinds de officielisering van het Tamazight in 2011 op zich wachten. De wet moeten inhouden wat de daadwerkelijke positie van het Tamazight is in het land en moeten regulieren en faciliteren dat deze gebruikt word in alle overheidsinstellingen. De minister gaf ook aan dat de komende 2 dagen of in ieder geval de komende dagen ook organisaties hun feedback en visie kunnen communiceren.

Amazigh medialandschap

De minister El khalfi heeft erkend dat de investeringen die gedaan zijn om media in het Tamazight te stimuleren zich te ontwikkelen niet genoeg zijn. Al heeft zijn ministerie meerdere programma’s uitgezet. De minister gaf aan dat zijn ministerie het streven heeft om de Amazigh televisiezender Tamazight Tv 24/7 te laten uitzenden.