Een Marokkaanse man riskeert op de Leuvense strafrechtbank 8 maanden cel op verdenking van oplichting, valsheid in geschrifte en het gebruik van valse stukken. Zijn vrouw die ook op het beklaagdenbankje zit, hangt zes maanden cel boven het hoofd.

De hoofdbeklaagde wilde naar eigen zeggen een vrouw, die illegaal in het land verblijft, een vriendendienst doen. Omdat deze laatste niet aan een job geraakte, kopieerde de Marokkaan de identiteitskaart van zijn vrouw en overhandigde het document aan de illegaal. Die slaagde er op die manier in aan de slag te gaan in warenhuis Carrefour in Diest, in opdracht van een schoonmaakbedrijf.

Het bedrog kwam aan het licht tijdens een medisch onderzoek. De echtgenote had het verhaal opgehangen dat ze werkte in de Carrefour, maar in werkelijkheid was ze aan de slag in een crèche. ‘Ze was dus wel degelijk op de hoogte van het bedrog’, aldus de burgerlijke partij die 76.166 euro onterecht uitbetaald loon terugvorderde. Volgens de advocaat van de beklaagde heeft de echtgenote niets gedaan om de feiten te verbergen. Daarom wordt de vrijspraak gevraagd. Voor de man vroeg hij de opschorting van straf en de afwijzing van de schadeclaim. ‘Zelfs een verantwoordelijke van het schoonmaakbedrijf wist van de feiten af. Meer zelfs, de vrouw die illegaal in het land verbleef moest 200 euro zwijggeld per maand betalen’, luidde het. Vonnis op 22 april.