Adra Ghedu

Na twee mislukte staatsgrepen door de krijgsmacht in 1971 en 1972 zet Hassan II zijn koninklijke leger onder toezicht van een nieuwe eenheid.

De Marokkaanse Koninklijke Gendarmerie is een politie-eenheid met militaire en civiele functies, net als de Nederlandse Koninklijke Marechaussee, en kreeg als nieuwe taak het leger te controleren.

unnamed 1

Om deze nieuwe taak uit te voeren is in februari 1973 een nieuw onderdeel van de Gendarmerie gecreëerd, deze krijgt de naam: ‘Marokkaanse Koninklijke Militaire Gendarmerie’ en heeft als taken:

– toezicht houden over de militaire kazernes.
– toezicht houden over de troepenbewegingen.
– escorteren en beveiligen van wapentransporten.
– begeleiden van militaire eenheden tijdens hun verplaatsingen in de zuidelijke militaire zone (de Westelijke Sahara) en in het Noorden (de Rif).
– schrijven van dagelijkse verslagen over het leger voor het hoofdkwartier.

Deze eenheid is bevoegd om binnen de militaire kazernes en terreinen te opereren.
In geval van oorlog krijgt deze eenheid de leiding over de militaire corpsen en eenheden van het leger.

In de Sahara zijn ruim 3200 leden van de Militaire Gendarmerie gelegerd.

Deze eenheid valt direct onder het hoofdkwartier van de Gendarmerie in Rabat, met aan het hoofd, de 81 jarige generaal Housni Benslimane. Deze viersterren generaal
staat sinds 1973 aan het hoofd van de Marokkaanse Koninklijke Gendarmerie. In diverse dossiers over mensenrechtenschending in Marokko komt de naam van generaal Housni Benslimane regelmatige voor.

Geüniformeerde leden van de Militaire Gendarmerie zijn te herkennen aan het rode koord op de linkerschouder.

De gouverneur van Al Hoceima ontkent dat Al Hoceima een militaire zone is, maar de aanwezigheid van deze militaire gendarmerie in gevechtstenue bewijst het tegenovergestelde.