De Marokkaanse koning Mohammed VI gaat premier Abdelilah Benkirane zo snel mogelijk vervangen, deelde het koninklijke kabinet woensdagavond mee. Die laatste is er na vijf maanden onderhandelen nog altijd niet in geslaagd om een regering te vormen.
‘Om het huidige immobilisme te overstijgen, besloot de koning om zo snel mogelijk een andere politicus van PJD aan te duiden als nieuwe regeringsleider’, aldus een mededeling van het paleis.

De Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) won de verkiezingen in oktober vorig jaar. Voorzitter Benkirane werd door koning Mohammed VI opnieuw aangeduid als premier. Maar de onderhandelingen sinds vijf maanden over de vorming van een nieuwe regering ‘zijn niet geslaagd’, aldus het kabinet van de koning, dat zegt dat dit niet doet hopen op een snelle deblokkering.

‘De koning zal deze persoon zo snel mogelijk ontvangen en de opdracht geven een nieuwe regering te vormen’, luidt het in de verklaring.

Het is de eerste keer in de recente geschiedenis van het land dat Marokko zo lang zonder regering zit. Toch heeft de situatie weinig invloed op het dagelijkse leven van de Marokkanen of op het functioneren van de instellingen.