De Marokkaanse koning Mohamed VI heeft gisteren opgeroepen tot een “gemeenschappelijk front om het fanatisme van de jihadisten tegen te werken”. Hij spoort de Marokkanen in de diaspora aan om zich op te stellen als “voorvechters” van een tolerante islam.“Met het oog op de toename van het obscurantisme (het doelbewuste dom houden van mensen, nvdr) dat wordt verspreid, moet iedereen, zowel de moslims, als christenen en joden, een gemeenschappelijk front vormen om het fanatisme, de haat en het eigenbelang in alle mogelijke vormen tegen te werken”, aldus Mohamed VI.

De Alawitische koning en “opperbevelhebber van de gelovigen” heeft tijdens zijn televisietoespraak aan de natie ook de vijf miljoen Marokkanen die in Europa of elders in de wereld wonen “uitgenodigd om trouw te blijven aan de waarden van hun religie en hun seculiere tradities, tegenover dit fenomeen dat hen vreemd is”.

Goede reputatie
Hij spoorde zijn landgenoten ook aan om “de goede reputatie te behouden waarvoor ze bekendstaan, om geduld te hebben tegenover deze moeilijke situatie, om zich te verenigen, om altijd op de eerste rij te staan tussen de verdedigers van de vrede en om harmonie en samenhorigheid te tonen in de landen waar ze verblijven”.

“We veroordelen met klem de moord op onschuldigen”, en de moord op een priester “in een kerk is een onvergeeflijke daad van waanzin”, benadrukte de Marokkaanse koning nog, verwijzend naar de moord op een priester door twee jihadisten in een kerk in de buurt van het Franse Rouen.

Dubbele nationaliteit
Bij aanslagen in Europa, zoals die in Frankrijk en in Brussel, waren verschillende Europese burgers van Marokkaanse afkomst of Marokkanen met een dubbele nationaliteit betrokken.