In Marokko heeft koning Mohammed VI plechtig een van de grootste zonnecentrales ter wereld geopend. De Noor 1-centrale ligt in het hartje van de Sahara-woestijn op zo’n 20 kilometer van Ouarzazate en is de eerste van wat het grootste zonnepark ter wereld moet worden.
De plechtige opening vond plaats in aanwezigheid van de Marokkaanse premier en verschillende leden van de regering. Er waren ook buitenlandse gasten, onder wie de Franse minister voor Ecologie, Ségolène Royal.

Noor betekent licht, en de centrale gebruikt talloze spiegels om met het zonlicht een zoutoplossing op te warmen, die dan turbines aandrijft.

De centrale heeft een vermogen van 160 megawatt, en ze is de eerste van wat het grootste zonnepark ter wereld moet worden. Tegen 2018 moet dat park 500 megawatt groene stroom leveren, goed voor de energiebehoeften van 1 miljoen Marokkaanse gezinnen.

De bouw van de centrale is in 2013 gestart en ze heeft meer dan 600 miljoen euro gekost. De centrale is gefinancierd door een publiek-private samenwerking, met onder meer de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, het Marokkaanse Agentschap voor zonne-energie, de Europese Unie en een aantal privé-partners.