In Marokko heeft koning Mohammed VI een nieuwe premier aangesteld die moet trachten een nieuwe regering te vormen. De vorige premier, Abdelilah Benkirane, was er na vijf maanden nog altijd niet in geslaagd een nieuwe regering te vormen, en hij wordt nu vervangen door Saad-Eddine El Othmani. Beide mannen behoren tot de islamitische partij PJD.
Saad-Eddine El Othmani is psychiater van opleiding en van 2004 tot 2008 was hij voorzitter van de islamitische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD). Sinds 2008 is hij voorzitter van de Nationale Raad van de PJD en hij werd door de Marokkaanse pers getipt als vervanger van Benkirane.

Na de historische verkiezingsoverwinning van de PJD in 2011, in de nasleep van de Arabische Lente, werd El Othmani in 2012 tot minister van Buitenlandse Zaken benoemd. In oktober 2013 werd hij bij een herschikking van de regering afgedankt.

Nu vervangt hij dus Abdelilah Benkirane, die sinds 2008 voorzitter van de PJD was, en na de verkiezingsoverwinning in 2011 premier werd. Na de verkiezingen van 7 oktober 2016, die eveneens door de PJD gewonnen werden, benoemde koning Mohammed VI hem opnieuw tot eerste minister.

Na vijf maanden van onderhandelen is hij er echter nog niet in geslaagd om een coalitie met een meerderheid te vormen, en gisteren had het paleis aangekondigd dat de koning Benrikane zo snel mogelijk ging vervangen, “om het huidige immobilisme te overstijgen”.

Het is de eerste keer in de recente geschiedenis van het land dat Marokko zo lang zonder regering zit. Toch heeft de situatie weinig invloed op het dagelijkse leven van de Marokkanen of op het functioneren van de instellingen.