De Marokkaanse journalist en eigenaar van de nieuwssite demain online Ali Lmrabet is gisteren met spoed overgebracht naar het ziekenhuis van Geneve. De kritische journalist is sinds 24 juni in hongerstaking in voor het gebouw van de VN in Zwitserland. De journalist is in hongerstaking gegaan omdat hem geen identiteitsdocumenten worden verstrekt in Marokko. Hierdoor kan de journalist geen Marokkaanse identiteitsbewijs aanvragen en een nieuwe satirisch blad in Marokko niet opzetten.

10 jaar schrijfverbod
De journalist wil het satirisch blad oprichten in Marokko nu zijn schrijfverbod van om is. De journalist kreeg eens schrijfverbod van 10 jaar opgelegd en een geldboete van 50.000 dirham (4.500 euro) voor belastering omdat hij zei dat de Saharaanse bewoners van de tentenkamp Tindouf in west-Algerije volledige vrijheid genieten en geen Marokkaanse vluchtelingen zijn die gevangen worden gehouden door de Saharaanse afscheidingsbeweging Polisario. Lmrabet zei dat een veroordeling van dit kaliber geen individueel besluit kan zijn van een simpele rechter maar een instructie is van de Marokkaanse koning.

Tegenstrijdige verklaringen autoriteiten
De Marokkaanse autoriteiten willen Lmrabet niet van een bewijs van inschrijving omdat hij niet in Titawin maar in Spanje woont. Het Marokkaanse consulaat heeft in een verklaring echter aangegeven dat Lmrabet al sinds 2011 uitgeschreven is.

Solidariteit uit binnen-en buitenland
De journalist krijg na langer dan een maand hongerstaking solidariteit uit verschillende hoeken. Zo is gisteren een demonstratie gehouden voor het Marokkaanse parlement in Rabat. Ook hebben verschillende schrijvers, politici, journalisten, economen en mensenrechtenactivisten een brief opgesteld gericht naar de Marokkaanse koning waarin zijn de koning vragen in te grijpen en instructies te geven om het probleem te verhelpen. Ook de internationale organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen plein voor een directe oplossing van het probleem daar het een legitieme eis betreft van de journalist.