Het aantal minderjarige Marokkaanse jongens dat verdachte is geweest van een misdrijf daalt. In 2011 was een op de zes 12- tot 18-jarigen uit deze groep in aanraking met de politie geweest. In 2007 was dat nog een op de vijf, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoewel het aantal verdachten van Marokkaanse komaf de afgelopen jaren daalde, daalde de criminaliteit in deze groep in verhouding minder snel dan bij andere herkomstgroepen. Zo daalde het aandeel autochtone jongens van een op de twintig in 2007 naar een op de 33 in 2011. Van de Antilliaanse jongeren werd in 2011 een kwart minder verdacht dan in 2007.

Doordat de criminaliteit onder Marokkaanse jongens minder sterk is gedaald, blijven zij naar verhouding het vaakst verdachte van een misdrijf. Daarna volgen minderjarigen uit de Antillen en Suriname. Autochtone jongens plegen in verhouding het minst vaak misdrijven.

Marokkanen plegen met 103 duizend stuks vooral veel vermogensmisdrijven, zoals diefstal en inbraak. Bij geweldsmisdrijven en vernieling of verstoring van de openbare orde waren dat er 37 duizend.

De politie registreerde in 2011 in totaal 262 duizend personen een of meer keer als verdachte van een misdrijf. Dat waren er twintig procent minder dan in 2007. Onder de 25 jaar worden relatief de meeste verdachten geregistreerd, maar de verschillen met de oudere leeftijdsgroepen zijn de laatste jaren wel kleiner geworden. De grootste daling werd met 36 procent in de leeftijdsgroep 12- tot 18-jarigen genoteerd.