OSS/VEGHEL – Hamza Benmira (28) droomde van een carrière als profvoetballer. Een doorbraak bleef echter uit en een zware knieblessure opende zelfs nieuwe wegen voor hem. Wat eens begon als een komische sketch voor vrienden, is nu uitgegroeid tot serieuze business. Samen met Ossenaar Khalid Akouzdame (23) en oud-Gemertenaar Yassine Hajdaoui vormt Benmira het populaire trio De Borrelnootjez. Een verhaal over een dikke gezellige Marokkaan, creatieve vrijheid en een eigen tv-show.

Hamza Benmira had vroeger cabarettalent. Vrienden zeiden dan ook: ‘daar moet je iets mee doen man!’, maar het bleef bij af en toe ouwehoeren. Jaren verstreken en door zijn zware blessure besloot de Veghelaar het serieuzer op te pakken. Hij zag in Khalid, een broer van zijn maat, een komisch talent en vroeg hem eens om een Turk na te doen in een filmpje. Khalid: “Ik wilde niet met mijn hoofd op beeld, want ik dacht dat ik niet grappig was. Nog nooit had iemand dat namelijk aan mij gevraagd.” Toen Benmira een talentenjacht won als stand-up comedian ging het snel met zijn loopbaan. Hij benaderde zo’n anderhalf jaar geleden opnieuw Khalid en ze besloten het ‘Turkije Journaal’ op te nemen. Khalid: “Ik vroeg me opnieuw af of mensen het wel grappig zouden vinden. Maar wij kwamen tijdens het opnemen al niet meer bij van het lachen. Het ging goed en dat terwijl de middelen erg beperkt waren. Zo gebruikten we de webcam van een laptop.”

De Halve Maan
De twee edities van het Turkije Journaal (en later de Mocro Late Night Show) werd op YouTube gezet en veel bekeken. Een aanbod van een filmproductiebedrijf uit Rotterdam zorgde ervoor dat de kwaliteit van de filmpjes professioneler werd. Dat leidde uiteindelijk tot het Nederland 2-programma De Halve Maan, waar het trio (inmiddels was Hajdaoui erbij gekomen en was de naam De Borrelnootjez ontstaan) wekelijks een sketch van tweeëneenhalve minuut mocht maken. “Vergis je niet, dat is keihard werken”, aldus Khalid. “Je bent er zeker een volle dag mee bezig. We hadden geluk dat we een toffe regisseur hadden en dat we onze creatieve vrijheid, in overleg, mochten behouden.”

Theater
De sketches op televisie krijgen in 2012 een vervolg, maar het trio richt zich inmiddels ook op het theater. Hamza: “We werden al eerder benaderd voor het theater, maar toen vonden we de tijd nog niet rijp. Wel hebben wel wat optredens gedaan in onder andere Antwerpen en Marokko. Nu is het wel tijd voor een tour en merken we dat er een bepaald mysterie rondom ons is opgebouwd. Tijdens de try-out in Rotterdam was het Theater Zuidplein uitverkocht met 650 stoelen en er is ook heel veel belangstelling voor de komende shows. Voor de mensen in de buurt: 4 februari staan we in het Parktheater Eindhoven. Wij doen Marokkanen met sketches en typetjes op originele wijze na en dat slaat erg aan. Bij allochtonen, maar ook zeker bij autochtonen.”

TV show
De theatertour vraagt veel tijd en het trio garandeert dat het filmpjes op YouTube blijft maken. Maar ze durven ook al verder te kijken. “Een tv-show is een droom, maar ook haalbaar”, zegt Hamza. Khalid voegt toe: “Jiskefet staat in Nederland op eenzame hoogte, ze zijn zo enorm goed. Maar wij gaan er alles aan doen om daar enigszins in de buurt te komen. Tot nu toe hebben we iedereen al verbaasd, alleen onszelf niet.” Er rest nog één vraag: waar komt de naam Borrelnootjez vandaan? “Toen Hamza geblesseerd was, lag hij hier vaak op de bank. Hij kon niet lopen en we bleven hem maar voeren en voeren. In één keer noemde ik hem ‘Borrelnoot’ en dat is door mijn vrienden overgenomen. Want wij drie zijn niet alleen De Borrelnootjez, dat zijn ook onze maten. Daar halen we inspiratie vandaan.”