AMSTERDAM – Marokkaanse banken rukken op in Nederland. Nog dit jaar hopen twee Marokkaanse banken hun activiteiten drastisch uit te breiden.

Aanleiding is de sterk gestegen interesse vanuit de Marokkaanse gemeenschap. Die heeft behoefte aan meer service en aan bedrijven waar klanten zich beter thuis kunnen voelen, sinds het politieke klimaat in Nederland is veranderd.

Het gaat om de Attijariwafa Bank, de derde bank van Marokko, en de Chaabi Bank van de Banque Populaire du Maroc Groep, marktleider in Marokko. Beide banken hebben hun Nederlandse hoofdkantoren gevestigd in Amsterdam.

De Attijariwafa Bank moet van De Nederlandsche Bank nog instemming krijgen om te openen. De directie hoopt binnen drie maanden en uiterlijk eind dit jaar open te gaan.

Op termijn wordt door de Attijariwafa Bank overwogen een aparte afdeling op te zetten voor zogeheten islamitisch bankieren, ethisch bankieren waarbij geen rente wordt berekend, bij deze bank ‘alternatief bankieren’ genoemd.

Chaabi Bank wil de bestaande activiteiten verder uitbreiden. Op termijn zal de bank mogelijk ook beginnen met islamitisch bankieren. Deze bank is wel al met islamitisch bankieren begonnen in Frankrijk.

Beide banken hebben al een bankvergunning in Frankrijk. Op basis van het Europees paspoort voor financiële instellingen kunnen zij in Nederland banken openen, waarbij De Nederlandsche Bank het ‘gasttoezichthouderschap’ uitoefent, en waarbij de verantwoordelijkheid op de controle in de eerste plaats op Frankrijk berust.

De belangstelling van Marokkanen voor bankieren bij instellingen die de cultuur van thuis uitstralen, is volgens beide banken sterk gegroeid onder de circa 350.000 Nederlandse inwoners van Marokkaanse afkomst. De banken bieden ‘gewone producten’ aan, zoals rekeningen, hypotheken en leningen. (TON DAMEN / HEIBA TARGHI BAKKALI)