De jonge Britse onderzoekster Khadija Chennoufi-Gilkes is in Al Hoceima op donderdag 2 februari 2017 aangehouden, zonder kennis te krijgen van de reden van haar aanhouding.
Zij werd uit het Florido hotel, waar zij sinds een jaar verblijft voor haar academisch onderzoek in de Rif, naar de politiebureau in Al Hoceima mee genomen. Zij zat 24 uur vast. Kennissen van de onderzoekster melden dat zij op vrijdag 3 februari 2017 naar het vliegveld van Tanger is gebracht om haar het land uit te zetten.

Vorig jaar werd Khadija, die de Britse nationaliteit heeft en van Maleisische afkomst is, op de luchthaven van Algiers aangehouden en ondervraagd na haar bezoek aan Tizi Ouzou in Algerije.

Khadija Chennoufi-Gilkes is Socio-Linguïstisch antropologie student, werk aan haar Ph.D. onderzoek dat getiteld is: Insiders and Insider-Outsiders: A comparative discourse-network study of the Algerian and Moroccan Amazigh cultural movements via social media. Voor haar onderzoek moest zij naar veel plaatsen gaan in Noord-Afrika, dus ook naar de Rif, waar zij historische plaatsen, dat getuig zijn voor Riffijnse cultuur en verzet, onderzocht.

Deze arrestatie en uitzetting, staat niet op zich zelf, het heeft te maken met de spanning tussen de Magahzan en de Rif. Gezien dat Khadija aanwezig was bij culturele en politieke evenement in de Rif en haar steun en solidariteit voor volksbeweging in de Rif is de reactie van Marokkaanse Makhzan niet nieuw.

Khadija spreekt en schrijft Tarifit, en is auteur van vele publicaties over de geschiedenis en de Riffijnse samenleving.