Het opzeggen van het uitkeringsverdrag met Marokko kan averechts werken. Daarvoor waarschuwt de Marokkaanse ambassadeur Abdel Bellouki in een dinsdag gepubliceerd interview met De Volkskrant.

De ambassadeur wijst erop dat de opzegging van het verdrag ,,pas per 2016 van kracht wordt en alleen voor nieuwe uitkeringen. Toekomstige uitkeringskandidaten blijven dan in Nederland en anderen komen terug naar Nederland om de volle uitkering te krijgen.”

,,Als dat gebeurt, is er geen besparing voor Nederland”, vervolgt de diplomaat. Nederland wil de uitkeringen die naar mensen in Marokko gaan al een tijdje aanpassen aan het levenspeil in dat land. Daarom wil het kabinet het verdrag opzeggen.

‘Op maat gesneden’
Volgens Bellouki lijkt het idee ,,op maat gesneden voor Marokkanen”. De ambassadeur zegt te hebben nagevraagd of het uitkeringsverdrag stijgt als een Marokkaan gaat wonen in een stad als Zürich of Londen.

,,Het antwoord was nee, omdat de kosten van levensonderhoud in Nederland het maximum zijn voor de uitkering”, stelt de diplomaat. ,,Veel Marokkanen vinden dat ondankbaar, omdat ze sinds de jaren 60 hebben bijgedragen aan de Nederlandse economie.”

Bellouki waarschuwt dat het kabinetsplan gevolgen zal hebben voor de relatie met zijn land. ,,Marokko en de Marokkaanse maatschappij zien opzegging als een onvriendelijke daad.”