De ambassadeur van Marokko wil een klacht indienen over het optreden van politieagenten tegen Marokkaanse Nederlanders in de Schilderswijk in Den Haag. ‘Ik ben er ziek van’, zei ambassadeur Abdelouahab Bellouki in een interview aan de NOS. Met deze publiekelijke stap zet de Marokkaanse ambassadeur de spanningen in de Schilderwijk onnodig op scherp.

Dat het onrustig is in de Schilderswijk is een feit.  De heer Belloukihoeft daar geen schepje bovenop te doen. Zijn actie is contraproductief. Net terug van vakantie en op basis van een gesprek met de slachtoffers van het politiegeweld –hoe onterecht en onrechtvaardig- gewag maken van de zaak draagt niet bij aan een oplossing.

Het indienen van een klacht getuigt ook niet van diplomatiek handelen.Ergo, met deze vorm van bemoeinis met de Nederlandse interne aangelegenheden gaat de ambassadeur een stap te ver. Zijn inmenging is ingegeven door de mantra van de Marokkaanse overheid: Marokkaanse Nederlanders zijn tot de eeuwigheid onderdanen van Marokko.

De ambassadeur van Marokko is niet de aangewezen persoon om de Nederlandse autoriteitenen plein publiek aan te klagen.Want met zijn onbezonnen optreden maakt hij van lokale spanningen een bilateraal probleem. Dat vraagt om nog meer problemen.Daarmee worden inspanningen van burgers en instanties om het probleem aan te pakken, belemmerd.

BA3ISH
Ba3ish is de huiscolumnist van AmazighTimes. De columnist zal met enige regelmaat een blik werpen op de actualiteit.