Verschillende Marokkaans/Nederlandse mensenrechten en maatschappelijke organisaties hebben in een verklaring zeer afkeurende gereageerd op racistische uitlatingen van een diplomaat van de Marokkaanse ambassade in Den Haag. Tijdens een telefonisch gesprek met de ambassade moest een journalist van AmazighTimes enkele dagen geleden ‘oprotten’. Bij de ambassade zou volgens de diplomaat geen plek zijn voor het Tamazight.

In de verklaring die Amazightimes ook heeft gekregen verklaren de organisaties dat de uitspraken van de diplomaat net zo racistisch zijn als de recente uitlatingen van Wilders, de partijleider van de PVV. De ambassadeur van Marokko Abdelouahab Bellouki had enkele dagen geleden persoonlijk op de uitspraken van Wilders gereageerd en noemde deze gevaarlijk voor Nederland. Vooralsnog heeft de ambassade niet gereageerd over de uitlatingen van de diplomaat en is deze niet bereikbaar voor commentaar.

De getekende organisaties verklaren ook dat het officialiseren van het Tamazight door deze 2 jaar geleden op te nemen in de Marokkaanse grondwet enkel een zoethoudertje is zolang er nog geen implementatie is bij de overheidsorganen.

Getekende organisaties:

Amazigh Netwerk Azetta
Congres Mondial Amazigh (CMA)
Cultureel Centrum Papillon
Euro-Mediterraan Centrum voor Migratie & Ontwikkeling (EMCEMO)
Federatie van Amazigh organisaties Marokko
Forum Menserenrechten Noord-Marokko, Europees coördinatie
Internationale Socialisten (IS)
Komite Mensenrechten Marokko
Marokkaanse menerenrechten vereniging Marokko (AMDH)
Meldpunt publieke vrijheden
Marokkaans Jongeren Geluid
Netwerk van Marokkaans Nederlandse vrijzinnigen
Nederlands netwerk voor Burgerschap en rechtstaat
Stichting Tifawin
Syphax vereniging
Vereniging van jonge advocaten Khmisat