Het gerechtshof in Tanger wil niets weten van een onderzoek naar de sterke aanwijzingen die Nederland ziet dat de rechtbank én het hof zijn omgekocht door familie van Hamza B., zo bleek gisteren op een rumoerige zitting..

De beschuldigingen galmden tegen de gelambriseerde wanden van de rechtszaal in de Marokkaanse havenstad Tanger en ze waren niet mis te verstaan. Op de opmerking van de voorzitter van het gerechtshof dat de dossiers tegen de Amsterdamse Marokkaan Hamza B. (27) ‘compleet zijn’ en dat diens hoger beroep nu dus eindelijk kon worden behandeld, reageerden de advocaten van de slachtoffers van de wildwestschietpartij van 29 december 2012 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt met tirades.

Voor het eerst maakten zij op een openbare zitting uitvoerig de sterke aanwijzingen aanhangig dat de rechtbank die Hamza B. in december niet tot levenslang maar tot twintig jaar celstraf veroordeelde, was omgekocht, én dat ook het gerechtshof zich heeft laten omkopen. De rechtbank zou 180.000 euro aan steekpenningen hebben aangenomen, het hof tussen 160.000 en 200.000 euro.

Namens de Nederlandse staat had advocaat Abdessamad Lemrabet van de twee in de Staatsliedenbuurt beschoten motoragenten bij de Hoge Raad in Rabat een verzoek ingediend het hof te vervangen. Op dat verzoek is in het geheel niet gereageerd.

Stellig
Gisteren deed raadsman Rachid Chraiki van de nabestaanden van de in de Staatsliedenbuurt geliquideerde Youssef Lkhorf en Said el Yazidi nog eenzelfde verzoek bij de Marokkaanse minister van Justitie. Dat document is nóg stelliger over de corruptie. De voorzitter van het gerechtshof wordt daarin bij naam genoemd als degene die geld heeft aangenomen.

De zitting draaide uit op een pandemonium. Advocaten verhieven hun stem tegen het hof, de voorzitter van het gerechtshof schreeuwde terug.
Advocaat Lemrabet eiste dat het hof ‘op de negende of tiende zitting’ eindelijk duidelijk zou uitspreken wat het wil met de zaak én de corruptiebeschuldigingen. Zelfs de Nederlandse minister van Justitie Ard van der Steur heeft zijn Marokkaanse ambtgenoot om onderzoek gevraagd – hij kreeg ook geen antwoord.

Zwarte schapen
‘Een getuige zegt letterlijk dat de rechtbank en uw hof zijn omgekocht,’ zei Lemrabet, ‘en daarvoor zijn veel meer aanwijzingen. Wij willen alleen dat de waarheid boven tafel komt. Ik trek uw integriteit niet in twijfel en zet u niet neer als zwarte schapen, maar ik wil dat de beschuldigingen worden onderzocht!’

Het Marokkaanse ministerie van Justitie heeft de nabestaanden inmiddels ontvangen, maar geen onderzoek toegezegd.

Kilo’s
De weer flink wat kilo’s aangekomen Hamza B. hoorde het zwijgend aan, staand voor het verdachtenhekje, in zijn grijze trainingspak met fluorescerend gele strepen. Hij staarde met zijn handen op de rug naar de grond of naar de kleinere tolk, waardoor zijn halflange haren langs zijn gezicht vielen. Maar één van zijn twee advocaten was komen opdagen.

Daarom vroeg ook zijn verdediging voor de zoveelste keer om uitstel.
Na enig beraadslagen wees het gerechtshof alle verzoeken en argumenten van de advocaten van de slachtoffers af. Het wil de zaak zelf afhandelen. Punt.

De enige reden waarom het hof het proces tot 1 oktober verdaagde, is de afwezigheid van B.’s belangrijkste advocaat. Komt de verdediging van B. op 1 oktober niet op volle oorlogssterkte, dan zal het hof hem een advocaat toewijzen, de zaak alsnog behandelen en een uitspraak doen.

Het luid herhalen van noodkreten over een corruptieonderzoek door de advocaten van de slachtoffers leidde slechts tot nieuw lawaai, maar niet tot nieuwe inzichten.

Het hof wil, letterlijk, niets weten van corruptie..
(Door: Paul Vugts)