OUED ZEM – Van de 115.000 inwoners van het Marokkaanse stadje Oued Zem verslijten naar schatting zo’n 3000 hun dagen met ’sextortion: afpersing met naaktbeelden die via internet zijn verkregen. De oplichters, die Engels leren met behulp van YouTube-video’s, proberen hun slachtoffers naakt voor de camera te krijgen en eisen vervolgens duizenden euro’s. Wordt er niet betaald, dan worden de beelden rondgestuurd naar vrienden en kennissen.
Volgens het Britse tabloid The Sun richten de oplichters uit Oued Zem, een plaats in het noorden van Marokko op 225 kilometer rijden van Marrakesh, zich voornamelijk op nietsvermoedende, jonge Britten omdat zij het meest geneigd zouden zijn veel geld te betalen. Veel is er niet voor nodig: de Marokkaanse oplichters leren Engels met behulp van video’s op YouTube en investeren in een snelle computer.

Zelfmoord
De 17-jarige Brit Danny was een van de velen die ten prooi viel aan de oplichters uit Oued Zem. De jongen pleegde in 2013 zelfmoord omdat hij het geëiste bedrag niet kon betalen. Het afgelopen jaar pleegden maakten zeker vier Britse mannen een einde aan hun leven nadat ze slachtoffer waren geworden van sextortion. Of deze zaken allemaal verband houden met afpersers uit Oued Zem, is niet duidelijk.

De Britse politie is als gevolg daarvan een campagne gestart om te waarschuwen voor het fenomeen. Ook de Marokkaanse politie heeft zijn pijlen gericht op de afpersers. In Oued Zem werden er het afgelopen jaar maar liefst 360 arrestaties verricht. Intussen gaan de ’zaken’ voor veel oplichters nog altijd goed. Er bestaan zelfs heuse sextortion-bendes die per jaar zo’n 80.000 euro opstrijken. In het stoffige, arme, stadje rijden talloze BMW’s en Mercedessen rond. Tien jaar geleden waren er in het plaatsje vier wisselkantoren en twee banken. Nu zijn dat er respectievelijk veertig en vijftien.

BRON