ZUTPHEN – Het voormalige schoolgebouw aan de Savornin Lohmanstraat in de Staatsliedenbuurt is door de gemeente Zutphen voor 280.000 euro verkocht aan de Marokkaanse Culturele Vereniging Anoual (MCVA).

Voorheen zaten kinderdagverblijf Dikkertje Dap en welzijnsorganisatie Perspectief in het pand. De laatste tijd stond het voormalige schoolgebouw leeg. Anoual, voorheen gevestigd aan de David Evekinkstraat 6, maakte vorig jaar kenbaar het schoolgebouw te willen kopen en er een cultureel centrum te beginnen. De gemeente ging akkoord en verkocht het gebouw. Twee weken terug is de sleutel overhandigd. In de buurt ging het gerucht dat er in de oude school een moskee gevestigd zou worden. Dat is volgens een woordvoerster van de gemeente niet aan de orde. “Op het pand zit een maatschappelijke bestemming. Daaronder vallen onder meer educatieve, sociale, culturele en levensbeschouwelijke voorzieningen. Op 4 februari heeft de vereniging een informatiebijeenkomst voor de buurt gehouden. Daar is verteld dat het pand multifunctioneel zal worden gebruikt, zowel voor religieus gebed als voor sociale en culturele activiteiten. ”

Het nieuwe culturele centrum is bijna twee weken open en volgens de gemeentewoordvoerster zijn de eerste geluiden positief. “Er wordt volop gebruik van gemaakt, er zijn veel spelende kinderen en omwonenden reageren positief. Er is meer vertrouwen in de buurt dan voorheen, dat is ook voelbaar.”

Anoual heeft als doel een ‘goede samenleving te creëren rondom de Marokkaanse en Nederlandse gemeenschap’. Ook wil het de samenwerking met Zutphense verenigingen bevorderen.