Een bruidsschat van 12.000 euro had Mohammed B. (30) vanuit Marokko mee naar Antwerpen gebracht. Dan mocht hij hier trouwen met Aziza (29). Het geld raakte vlug op. Bij een ruzie om het laatste biljet van 100 euro scheurde het geldbriefje doormidden. Mohammed greep een mes en stak zijn toekomstige bijna dood. Hij riskeert zes jaar cel.

Gelukkig brak het lemmet van het breekmes af, anders had Aziza de poging tot doodslag op 23 mei misschien niet overleefd. “Hij stak wel degelijk om te doden”, zei de openbare aanklager gisteren op het proces. “In de nek van de vrouw is zelfs een afgebroken stukje van het mes teruggevonden. De vrouw liep ook kwetsuren op aan haar handen, armen en aangezicht. Ze zat helemaal onder het bloed toen de politie arriveerde in het appartement in de Eric Sasselaan. Haar verloofde Mohammed, die illegaal in het land was, woonde bij haar in. Onder de radiator in het appartement heeft de politie een kapotgescheurd biljet van 100 euro gevonden.”

Door het lint
Aziza, een mooie, maar angstige jonge vrouw met lang zwart haar en modieuze kleren, was gisteren zelf op het proces aanwezig. Volgens haar was Mohammed door het lint gegaan toen ze het laatste biljet van 100 euro uit de kast nam om naar het wassalon te gaan. “Ik ben naar het proces gekomen om mijn man duidelijk te maken dat je niet zomaar mensen kan neersteken als je ruzie krijgt. Dat beseft hij nog altijd niet”, zei Aziza.

Volgens de familie van Aziza is dader Mohamed B. in zijn moslimtradities blijven steken. Hij woonde nog niet lang in Antwerpen, of zijn kritiek op Aziza’s levensstijl nam toe. Hij vond haar te uitdagend gekleed, wilde niet dat ze wijn dronk met vriendinnen en beweerde dat ze ongewone seksuele eisen stelde. Daar weigerde hij aan mee te doen. Zo raakte hij gefrustreerd dat zijn aanstaande zich niet liet kneden tot een traditionele moslimvrouw.

Armoedig bestaan
Beklaagde Mohamed B. draaide op het proces de rollen helemaal om. Hij was de zorgzame man die geen geld over de balk gooide. Voor het huwelijk waren heldere afspraken gemaakt. “Mijn cliënt kon geen kant uit”, zegt de advocaat van Mohammed B. “Hij was illegaal en mocht hier niet werken. Door zijn huwelijk zou hij een arbeidskaart krijgen en zou hij eindelijk verlost zijn van zijn armoedig bestaan. Dat was de duidelijke afspraak tussen Mohammed en de familie van Aziza. Daarom ook bracht hij 12.000 euro uit Marokko mee. Maar wat voor hem lang een heldere hemel leek, veranderde op die 23ste mei plots in een hel. Het koppel kreeg ruzie over dat briefje van 100 euro. In het getrek scheurde het biljet plots doormidden. Mijn cliënt beweert dat zijn vrouw hem dan heeft aangevallen met een breekmes. Hij heeft zich verweerd en het mes afgenomen. In de schermutseling heeft de vrouw zich ook verwond.”

Als laatste mocht Mohammed B. zelf nog iets zeggen. Hij bleef erbij dat zijn vrouw hem had aangevallen, en niet omgekeerd. Alle bewijzen in het dossier ten spijt. Verbijsterd verliet zijn ex-verloofde Aziza de zaal. De rechter doet aanstaande donderdag uitspraak.