Het openbaar ministerie heeft aan de Brugse strafrechter gevraagd om een 30-jarige Marokkaan tot tien jaar effectieve celstraf te veroordelen. Bilal Ould Haj liep al 27 jaar cel op, maar moet zich deze keer voor zeven inbraken in rusthuizen verantwoorden.

Op 29 mei 2015 werd Ould Haj samen met twee kompanen opgepakt in het West-Vlaamse Pittem. Volgens het parket hadden de beklaagden de bedoeling om in te breken in het plaatselijke rusthuis. In totaal komt de bende in aanmerking voor zeven inbraken in verschillende rusthuizen. Ze gingen telkens aan de haal met geld en postzegels. In Oostkamp maakten ze op die manier ongeveer 1.800 euro buit.

Overval met foltering

In zijn vordering haalde de procureur uitgebreid het zware strafblad van Bilal Ould Haj aan. In 2006 werd hij door het Brusselse assisenhof nog tot 15 jaar opsluiting veroordeeld voor een overval met foltering van een 87-jarige weduwe. “Hij heeft in totaal al 27 jaar cel gekregen. Het is straf dat hij op vrije voeten was om de feiten te plegen.” Het OM vroeg de maximumstraf van tien jaar cel.

Nouredine Amira (30), die eveneens 15 jaar kreeg voor de overval met foltering, riskeert nu vier jaar effectief. Drie andere beklaagden riskeren lichtere straffen.

De verdediging hekelde de overdreven zware vordering van het openbaar ministerie. “We moeten ernstig blijven. Dit gaat hier over diefstal met inbraak, zonder een greintje agressie”, aldus meester Nadia Lorenzetti. De advocate van Ould Haj vroeg de vrijspraak en stelde ondergeschikt een werkstraf voor.

De zaak wordt voortgezet op 1 februari.